Överbefälhavarens ryggtavla – när han pratar med Vegard, Wilhelm och Anna.
Close
Överbefälhavarens ryggtavla – när han pratar med Vegard, Wilhelm och Anna. Samtliga exempel på hur försvaret och bevakningsbranschen samarbetar kring utbildning och personalförsörjning.
Close

Försvaret + bevakning = sant

Bevakning. Säkerhetsvakter kan gå direkt in på ett civilt jobb efter en militär utbildning. Och anställda på bevakningsföretagen får ledigt för militära inhopp. En vinnar-vinnar-situation, kallas upplägget på mässan Skydd 2018.

Säkerhetsmässa i dagarna tre. Rekvisitan på Stockholmsmässan i Älvsjö utgörs av larm, skyddsrum, väktaruniformer, skyddsutrustningar, grindar och galler. Med mera, allt till salu.

På scenen: överbefälhavare Micael Bydén och Martin Bjurhem, vd på bevakningsbranschens Bya.

Tema: Vi behöver varandra.

Bakgrund: För två år sedan tog huvudpersonerna i hand på att samarbeta kring utbildning och rekrytering.

Slutsats: Försvaret utbildar numera folk åt bevakningsbranschen – och bevakningsföretagen släpper ifrån sig anställda för tillfälliga övningar och annan tjänstgöring inom försvaret. Och båda parter är nöjda med upplägget. Båda branscherna behöver rekrytera fler och fler de närmaste åren.

Utanför manus: Ännu ett handslag. Från och med i dag, tisdag den 23 oktober 2018, är öb och bevaknings-vd:n överens om att ta tag i värdegrunden i sina respektive områden. För att de bäst lämpade medarbetarna ska söka sig till de jobben, vare sig de är män eller kvinnor.

– Personalförsörjningen är kanske min tuffaste utmaning, sa öb Micael Bydén. Utan att rekrytera, behålla och utveckla rätt människor kan jag inte sköta mitt uppdrag.

– Nu kan vi samarbeta på riktigt. En skyddsvakt som utbildats i försvaret behöver inte komplettera längre för att få jobba hos oss, sa Martin Bjurhem på Bya.

Bya ska utläsas Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd och ägs till hälften av Transport och till andra hälften av arbetsgivarnas organisation.

Innan de två tar i hand på nytt har ytterligare tre personer intagit scenen: Anna, Wilhelm och Vegard, samtliga exempel på det pågående personalsamarbetet mellan försvaret och bevakningsbranschen. En är tjänstledig från vaktjobbet och gör sin militära grundutbildning. En gör regelbundna inhopp vid militära övningar, med ledigt från bevakningsjobbet. Och en gick från sin militära utbildning direkt till ett bevakningsföretag. De tre är i stort sett nöjda med sina respektive upplägg. En reflektion är att de civila arbetsgivarna betalar bättre än försvaret.

Men så beskriver Anna att det på regementet finns en attityd som inte alltid välkomnar kvinnor. Därav det spontana handslaget mellan de högsta cheferna för försvaret och branschen.

– Värdegrundsfrågorna är avgörande, säger öb. En jämställd organisation är en starkare försvarsmakt. Det handlar om vår operativa förmåga.

I Byas monter på mässan hittar vi Rosa Settergren och Peter Lundström, anställda i Transports gos-projekt som handlar om ordning och säkerhet i bevakningsbranschen.

– Det här var intressant, säger Rosa Settergren efter uppträdandet på scenen. Och det funkar faktiskt så bra som de säger med utbildningar, utbyte och karriärväxling.

Under mässdagarna träffar de myndigheter, företag i branschen, företag som anlitar bevakningsbolag, skyddsombud och andra Transportmedlemmar.

– Ibland kan man få höra någons hela livshistoria, säger Peter Lundström.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Vem vinner på väskförbudet?

Krönika. Det är snart ett år sedan som polisen införde ett förbud mot väskor på evenemang som kräver polistillstånd eller som måste anmälas till polisen. För bevakningsbranschen har det inneburit ”klirr i kassan”.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.