Leif Jakobsson,sakkunnig på finansdepartementet
Close
Leif Jakobsson,sakkunnig på finansdepartementet, beskriver hur kilometerskatten kan fungera.
Close

Fortfarande okänd nivå på föreslagen kilometerskatt

Åkeri. Kilometerskatt är föreslagen. Men om den kommer att höja kostnaderna för att köra tung trafik eller om andra skatter och avgifter ska sänkas – det kan regeringen inte ge besked om.

– Vi är inte där ännu. Nivåerna kommer senare, nu ska vi hitta ett system att ta ut skatten, säger Leif Jakobsson, sakkunnig (S) på finansdepartementet.

Han beskrev regeringens tankar vid ett möte hos Transportföretagen på fredagsmorgonen. Det handlar om teknik, kontrollmetoder och att skatten blir olika för olika fordon och färdvägar.

Som Transportarbetaren har beskrivit tidigare är det tänkt att fordon över 3,5 ton ska betala skatt per kilometer de körs på Sveriges större vägar. Vägslitageskatten ska, enligt förslaget, omfatta Europavägar, övriga riksvägar och primära länsvägar. Dessutom på vissa andra vägar för att undvika att den tunga trafiken väljer dem i stället för vägar där skatten tas ut.

Skatten ska vara olika utifrån hur mycket fordonstypen sliter på vägarna. Även skatteskillnader mellan tätorter och landsbygd är på gång, enligt Leif Jakobsson. Liksom att det kan kosta mer på sträckor där det finns miljövänligare alternativ än lastbilar.

Han beskriver ett kontrollsystem via satellit på de aktuella vägarna. Utrustning krävs också i alla fordon över 3,5 ton, svenska och utländska. Allt ska ske automatiskt, inga blanketter eller deklarationer.

Regeringens ambition är att riksdagen ska gilla förslaget så att ett skarpare beslut kan fattas före valet.

– Vi måste göra något åt oschyst konkurrens och kriminalitet på våra vägar, säger Leif Jakobsson.

I arbetsgivarnas hus på Storgatan i Stockholm möts han av både hård kritik och lite beröm: ”En befängd tanke att göra transporterna dyrare i detta avlånga land.” ”Beskatta utsläpp – inte avstånd.” ”En luddig produkt som inte innehåller någon konsekvensutredning.”

– Men det är väldigt intressant att man för in en differentiering, tycker Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen. Det här kan bli bra, men bara om det slutar med en skatteväxling och inte en ny skatt ovanpå de som redan finns..

Transports utredare Jonatan Karreskog gillar flera besked som han hörde under frukostmötet.

– Moderaten sa rakt ut att hon vill ha elektronisk övervakning, säger han. Och även Skogsindustriernas transportdirektör tyckte att det skulle var ok att ta ut en avgift för att finansiera en sådan övervakning.

Själv är Jonatan Karreskog positiv till förslagen från regeringen, liksom Transport.

– Ambitionen att övervaka olaglig inrikestrafik är jättebra. Och att differentiera skatten regionalt och efter miljöpåverkan är också bra.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Torpe:
    19 april, 2018

    Ambitionen är inte att övervaka olaglig inrikestrafik utan att ta ut avgifter för lastbilstransporterna. Det som kommer att hända är glasklart. De som fifflar kommer att fiffla lite mer, lastbilarnas underhåll kommer att minskas, chaufförernas villkor kommer att försämras. Varorna till glesbygden kommer att fördyras etc, etc. Som exempel kan nämnas de elektroniska tömningscentralerna som skulle upprättas för taxi. Vad hände med denna ide månne? Kom man på att det finns ca 6000 taxibilar i Storstockholmsområdet, vem skulle kontrollera dessa körrapporter? Att Tossarna vill bygga upp ett kontrollsamhälle utan kontroll (läs polisresurser) är man egentligen inte så förvånad över. Att Transport vill följa med skutan till botten är dock något märkligare.

Lästips:

Transportarbetarens logga

80 jobb riskerar att förloras när Alviks trafik säger upp avtal

Arbetslöshet. Det Luleåbaserade transportföretaget Alviks trafik har sagt upp kontakten med Schenker, DSV och Tempcon Norrland. Nu riskerar 80 chaufförer att bli av med jobbet.

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.