Debatt. I tidningen Transportarbetaren den 4 september 2018 kan man läsa att "Många yrkesförare kör för fort och värsta fartsyndarna är taxi". Vidare läser man att Folksam gjort hastighetsmätningar som visar att 73 procent av taxiförarna kör för fort. Näst sämst är renhållningsbranschen, med 71 procent. Bäst klarar sig bussförarna.
I samma artikel (läs här) kommenterar Joakim Guttman, åkeriombudsman på Transports förbundskontor, att han inte är förvånad över resultatet från Folksams undersökning. Han anser att den bakomliggande orsaken till hastighetsöverträdelserna beror på stressen och trafiksituationen i städerna, liksom det gällande lönesystemet (taxi- och budförare arbetar ofta på ackord/procentlön). Jag delar Guttmans förklaring. Men diskussionen får inte bara handla om problem, utan måste även innehålla en konstruktiv diskussion om lösningar för att komma till rätta med detta.
Nyligen har Taxi Stockholm i samarbete med NTF gjort en hastighetsmätning av sina bilar på E4:an. Resultatet av mätningen visade att många Taxi Stockholm-kollegor kört för fort på en 70-kilometersträcka.
Efter klagomål från de drabbade medlemmarna har Transports förarklubb i Taxi Stockholm/taxi- och bussektionen på avdelning 5 haft konstruktiva samtal med åkeriavdelningen på Taxi Stockholm. Om det uppmärksammade trafikproblemet i allmänhet och våra kollegor i synnerhet. Folksams hastighetsmätning är en mätning av alla taxiförare och Transportarbetarens artikel har rubriken ”Taxiförare värsta fartsyndarna”.
Vi i styrelsen anser i princip att våra kollegor i taxibranschen, liksom Taxi Stockholms egna förare, ska vara goda förebilder i trafiken. Och att de bör tänka på taxibolagens varumärke och kundens upplevelse under färden.
Men under rådande arbetsförhållanden tvingas många, särskilt i andra taxibolag, att arbeta längre tid än lämpligt – för att få ihop en inkomst som ger möjlighet att försörja familjen och barnen. Tillämpning av ackordlönesystem, långa arbetstider och avsaknad av kollektivavtal är ofta bidragande orsaker till stress och den uppkomna situationen i trafiken.
Enligt en enkätundersökning, som vi i Taxi Stockholms förarklubb gjorde för tre år sedan, svarade 52 procent att de arbetade 10–15 timmar per dag och pass under fem dagar i veckan. 42 procent arbetade 10–15 timmar per dag och pass under sex dagar i veckan.
Vi taxiförare i Taxi Stockholm har kollektivavtal och arbetar under förhållandevis bra och schysta villkor, jämfört med många förare i andra taxibolag.
Av den anledningen har styrelsen haft en del diskussioner om den uppkomna situationen. Vi anser att NTF bör inleda ett samarbete i form av en samverkansgrupp med andra seriösa taxibolag, polisen, Transportstyrelsen, länsstyrelsen och de fackliga organisationerna. Tillsammans kan gruppen ta fram material för en upplysningskampanj och utbildning för ett ändrat beteende i trafiken. Vi behöver en helhetsbild av de rådande trafikproblemen. Problemet är betydligt större än att ett antal taxibilar kör för fort. Att straffa ett antal Taxi Stockholmförare löser inga problem, men får konsekvenser för deras ekonomi.
Styrelsen har tillsammans med Taxi Stockholms Åkeriservice tagit ett första steg i denna riktning. Det innebär att:
- Åkerierna som arbetsgivare måste ta större ansvar gentemot sina anställda.
- Taxi Stockholm ska kontinuerligt informera sina förare och åkerier om samarbetet med NTF och hästighetsmätningar. Dag- och nattförarna på depån ska uppmanas att respektera hastighetsbegränsningar och företaget ska väcka deras uppmärksamhet genom olika teman – som ”100 procent säker resa”, ”Kör lugnt och tryggt” och ”Mitt barn går i skolan här” – varje vecka.