Fortsatt höga varselsiffror
Arbetsmarknad. Nära 4 800 inom transportbranschen har hittills varslats om uppsägning. Coronaviruset har slagit hårdare mot arbetsmarknaden än någon annan kris. På tisdagen gick regeringen ut med utökad möjlighet att korttidspermittera.
– Fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.
Arbetsförmedlingen publicerar sedan förra månaden siffror över varsel och nyanmälda arbetslösa varje vecka, i stället för en gång i månaden. Coronakrisen har lett till historiskt höga siffror.
– Även om antalet varsel den senaste veckan ligger lägre än veckorna innan så är antalet nästan dubbelt så många som hela april månad förra året, säger Annika Sundén.
Under den senaste veckan, 6 – 12 april, har 6 600 personer varslats. Sedan den 1 mars rör det sig om över 56 000 personer. Inom transportnäringen har 4 779 varslats om uppsägning sedan coronakrisen bröt ut. Det är hela 8,5 procent av det totala antalet varsel. I kategorin ingår yrkesgrupper som Transportarbetareförbundet organiserar, som lastbilschaufförer, taxichaufförer och truckförare, men också yrkesgrupper som busschaufförer och lokförare.
Liksom tidigare visar statistiken från mitten av april att hotell- och restaurang, bemanning och handel är värst drabbade. Därefter har transportbranschen följt. Men under den senaste veckan har industrin tagit en större andel.
Alla varsel leder inte till uppsägningar. Men nu börjar effekten synas på arbetslösheten. Antalet nyinskrivna hos Arbetsförmedlingen ökar kraftigt. Under den senaste veckan tillkom 13 835 nyanmälningar, under hela perioden 1 mars – 12 april skrev 82 255 personer in sig som arbetssökande. Det är dubbelt så många som under samma period förra året.
Korttidspermitteringar utökas
Statistiken visar inte personer med korttidsarbete och som, med statliga pengar, har kvar sina anställningar men jobbar mindre tid. Arbetsgivaren är inte skyldig att anmäla korttidsarbete till Arbetsförmedlingen. Det sköts av Tillväxtverket och kan utnyttjas från och med den 16 mars.
I dag, tisdag, blev det klart att regeringen vill utöka möjligheten. Tidigare kunde arbetsgivaren ”hemförlova” anställda på maximalt 60 procent. Nu ska det gå att göra till 80 procent.
– Vi är fast beslutna att vidta åtgärder för att mildra de effekter som näringslivet drabbats av, sa finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.
Transportarbetareförbundet har tidigare starkt uttryckt önskan att kunna permittera på heltid. Även från arbetsgivarhåll har kravet på 100-procentig permittering ställts, för företag som i stort sett förlorat hela sin inkomst. Men nu har regeringen och samarbetspartierna kommit fram till att det 80 procent blir max. Enligt förslaget ska förändringarna gälla från den 1 maj och tre månader framåt.