corona

Fortsatt höga varselsiffror

Arbetsmarknad. Nära 4 800 inom transportbranschen har hittills varslats om uppsägning. Coronaviruset har slagit hårdare mot arbetsmarknaden än någon annan kris. På tisdagen gick regeringen ut med utökad möjlighet att korttidspermittera.

– Fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingen publicerar sedan förra månaden siffror över varsel och nyanmälda arbetslösa varje vecka, i stället för en gång i månaden. Coronakrisen har lett till historiskt höga siffror.

– Även om antalet varsel den senaste veckan ligger lägre än veckorna innan så är antalet nästan dubbelt så många som hela april månad förra året, säger Annika Sundén.

Under den senaste veckan, 6 – 12 april, har 6 600 personer varslats. Sedan den 1 mars rör det sig om över 56 000 personer. Inom transportnäringen har 4 779 varslats om uppsägning sedan coronakrisen bröt ut. Det är hela 8,5 procent av det totala antalet varsel. I kategorin ingår yrkesgrupper som Transportarbetareförbundet organiserar, som lastbilschaufförer, taxichaufförer och truckförare, men också yrkesgrupper som busschaufförer och lokförare.

Liksom tidigare visar statistiken från mitten av april att hotell- och restaurang, bemanning och handel är värst drabbade. Därefter har transportbranschen följt. Men under den senaste veckan har industrin tagit en större andel.

Alla varsel leder inte till uppsägningar. Men nu börjar effekten synas på arbetslösheten. Antalet nyinskrivna hos Arbetsförmedlingen ökar kraftigt. Under den senaste veckan tillkom 13 835 nyanmälningar, under hela perioden 1 mars – 12 april skrev 82 255 personer in sig som arbetssökande. Det är dubbelt så många som under samma period förra året.

Korttidspermitteringar utökas

Statistiken visar inte personer med korttidsarbete och som, med statliga pengar, har kvar sina anställningar men jobbar mindre tid. Arbetsgivaren är inte skyldig att anmäla korttidsarbete till Arbetsförmedlingen. Det sköts av Tillväxtverket och kan utnyttjas från och med den 16 mars.

I dag, tisdag, blev det klart att regeringen vill utöka möjligheten. Tidigare kunde arbetsgivaren ”hemförlova” anställda på maximalt 60 procent. Nu ska det gå att göra till 80 procent.

– Vi är fast beslutna att vidta åtgärder för att mildra de effekter som näringslivet drabbats av, sa finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Transportarbetareförbundet har tidigare starkt uttryckt önskan att kunna permittera på heltid. Även från arbetsgivarhåll har kravet på 100-procentig permittering ställts, för företag som i stort sett förlorat hela sin inkomst. Men nu har regeringen och samarbetspartierna kommit fram till att det 80 procent blir max. Enligt förslaget ska förändringarna gälla från den 1 maj och tre månader framåt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Transportarbetarens logga

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Familjefest på gymnasiet med framtidens transporter

Utbildning/evenemang. I helgen hade Edströmska gymnasiet i Västerås öppet hus och välkomnade alla – för att ta del av skolans utbildningar och för en branschdag med aktiviteter, utställningar och uppvisningar.

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.