Fortsatt många med i a-kassan

A-kassan. Medlemsantalet i Transports arbetslöshetskassa ligger kvar på en relativt konstant, hög nivå sedan pandemin. Osäkra tider med befarad ökad arbetslöshet kan göra att än fler går med i a-kassan nu, liksom höjd pensionsålder.

Daniel Olsson, biträdande kassaföreståndare på Transports a-kassa.
Daniel Waenerlund, biträdande kassaföreståndare på Transports a-kassa. Foto: Lena Blomquist

De tre första månaderna i år fortsatte utvecklingen som inleddes under slutet av förra året: Allt fler går med i någon av landets 24 a-kassor. Den största ökningen hade Unionens kassa, som fått över 5 700 nya medlemmar i år.

Transports a-kassa har i dagsläget omkring 97 200 medlemmar. Ett par hundra färre än ”toppen”, januari 2021, då tillströmningen till arbetslöshetskassorna varit rekordstor; en konsekvens av pandemin. Dels på grund av ökad risk för arbetslöshet, dels tack vare politiskt beslutade gynnsamma ersättningsregler.

– Medlemsantalet hos oss har i stort sett stått still sedan dess. För egen del hade jag kanske trott att det skulle öka något, med tanke på att det nu är möjligt att vara med till 66 år eftersom pensionsåldern höjts, säger biträdande kassaföreståndare Daniel Waenerlund på Transports a-kassa.

– Men vi får se, tillströmningen kan komma. Det är ju osäkra tider.

Den 14 juni kom Arbetsförmedlingen med en ny prognos. Arbetslösheten väntas öka under andra halvåret i år, enligt prognosen. Trots dagens ekonomiska läge är arbetslösheten den lägsta sedan 2009. I slutet av maj var 319 000 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Det motsvarar 6,1 procent av arbetskraften.

Men efterfrågan på arbetskraft har börjat avta. Arbetsförmedlingen bedömer också att antalet långtidsarbetslösa kommer att stiga på nytt, men med en viss fördröjning.
För flera av transportbranschens yrkesgrupper ser ändå prognosen god ut när det gäller arbete. Här finns ett stort behov av att anställa fler, inte minst med tanke på pensionsavgångar inom de närmaste åren särskilt bland lastbilschaufförer. Men det gäller också andra kategorier yrkesförare liksom arbetsledare, som transportledare på åkerier.

Okej genomströmningstid

Genomströmningstiden, den tid det tar från anmälan om arbetslöshet till första utbetalning, ligger hos Transports a-kassa på fem veckor. Det har den gjort de tre senaste månaderna.

– Det är något högre än vårt mål på fyra veckor. Man ska få pengarna inom en månad från anmälan, säger Daniel Waenerlund.

Jämfört med andra a-kassor är genomströmningstiden ändå kort.

– Det är också bra med tanke på omständigheterna, att vi införde ett helt nytt system i november 2022. Det tog mycket kraft för handläggarna förra året. Så något normalt år kan vi nog inte säga att vi haft sedan 2020…, säger Daniel Waenerlund.

Nu stundar också semestertider, och med det färre handläggare på plats. Men inför sommaren gör a-kassan omprioriteringar så att utbetalningar av ersättning inte ska ta längre tid. Antalet ansökningar brukar också gå ned under sommarmånaderna.

Men, det vanliga rådet gäller: Kontrollera noggrant att allt är korrekt ifyllt innan ansökning om ersättning skickas in. Och tipsa arbetsgivaren om att arbetsgivarintyget smidigt kan fyllas i digitalt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Transportarbetarens logga

80 jobb riskerar att förloras när Alviks trafik säger upp avtal

Arbetslöshet. Det Luleåbaserade transportföretaget Alviks trafik har sagt upp kontakten med Schenker, DSV och Tempcon Norrland. Nu riskerar 80 chaufförer att bli av med jobbet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.