Fortsatta förhandlingar för flygtekniker
Flyg. I går återupptogs förhandlingarna för tekniker – den sista yrkesgruppen inom flyget som ska få nytt kollektivavtal. Det blir också ett av de sista avtal som Transport tecknar i hela avtalsrörelsen.
Den 31 oktober löper avtalet ut för flygtekniker med typcertifikat. På torsdagen träffades parternas delegationer åter på Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm.
Och det är tre parter som möts: förutom Svenska Transportarbetareförbundet och arbetsgivarorganisationen Svenska Flygbranschen också Svensk Flygteknikerförening (SFF).
Transports fem man starka delegation har tidigare träffat arbetsgivarparten under tre dagar förra veckan och har vid två tillfällen SFF:s företrädare.
Den här veckan var två dagar avsatta för förhandlingar.
– Det har fungerat relativt bra hittills, sa flygombudsman Anders Gustafsson i delegationen på förmiddagen den första förhandlingsdagen.
Men på torsdagskvällen ajournerades förhandlingarna. De återupptas den 6 november. Alla tre parter kommer då åter att mötas.
– När vi skildes i går kändes det ju som att vi står långt ifrån varandra, framför allt ersättningsmässigt för byten i avtalet. Men vi får diskutera vidare, säger Anders Gustafsson.
Arbetsgivarparten har bland annat lyft idén att slopa det så kallade nattvetot i utbyte mot krav från facket. Men det är inget facket nappat på: ”De vill slippa prata med oss innan de lägger schema” enligt delegationen, som dock är öppna för att se över annat i avtalet.
Tungt ansvar
Flygteknikerna tillhör de grupper inom Transport som har högst lön i dagsläget. Teknikerna har formell behörighet att godkänna kontroller och underhållsarbeten på flygplan.
Men det är knappast ett skrivbordsyrke där pappersarbete dominerar. Jobbet är oftast detsamma som för flygmekaniker, som går på ett annat kollektivavtal.
– Det tunga ansvaret som tekniker ligger framför allt i att kunna säga nej, att stoppa ett plan från att flyga. Jag jobbar ofta tillsammans med en eller två andra tekniker, och det kan vara någon annan som är den som formellt är den som godkänner, säger Johan Afvander, som arbetar på SAS Arlanda.
De andra i förhandlingsdelegationen kallar Johan för ”vår man på golvet”. Alla är eniga om att samtliga Transports yrkesgrupper har ansvar som motiverar rejält högre lön. För flygtekniker liksom övriga grupper framstår lön som den viktigaste frågan i avtalsförhandlingarna.
Trepartsavtalet omfattar företag anslutna till Svenska Flygbranschen inom civilflygområdet. Det reglerar lön och villkor för flygtekniker anställda vid dessa företag. Med flygtekniker avses formellt anställda som har giltigt certifikat enligt EASA , alternativt militärt certifikat efter lokal överenskommelse.
Nuvarande kollektivavtal löper 1 januari 2021– 31 oktober 2023.