Förundersökning mot Bring Trucking nedlagd

Åkeri. Polisen har lagt ner förundersökningen mot det slovakiska åkeri som Transport har anmält. Det finns inga resurser för att spana på lastbilar. I Danmark ställs samma åkeri inför rätta – för att det betalar svältlön till chaufförerna.

Den rättegången är på gång i Köpenhamn. En advokat driver fallet mot åkeriet Bring Trucking Slovakia och kravet är att en rumänsk chaufför ska få dansk minimilön. Grunden är att föraren har utgått från Danmark i fem år, och därför inte ska arbeta med slovakiska villkor. I pengar räknat kväver advokaten cirka 1,8 miljoner kronor i utebliven lön till chauffören, berättar TV4.

I början av april i år anmälde svenska Transport samma åkeri till polisen. Facket hävdar att företaget bryter mot lagen om trafikregister och vägtrafikskattelagen. Eller i klartext: Bring Trucking har runt 100 dragbilar som stadigt rullar i Sverige och därför borde registrera dem här samt betala svensk vägtrafikskatt.

I samma veva anmälde Transport det slovakiska åkeriet till Skattemyndigheten och Arbetsmiljöverket. Och då handlar det om förarna.

Skatteverket fick uppmaningen att utreda om skatter och avgifter borde betalas i Sverige. Bakom den anmälan ligger fackets uppfattning att chaufförerna borde ha svenska löner och villkor när de kör månadsvis i Sverige.

Till Arbetsmiljöverket anmälde Transport själva grundfrågan: Där utreds om Bring Trucking bryter mot EU:s utstationeringsdirektiv – det vill säga om chaufförerna har sin bas i Sverige där de faktiskt jobbar. I så fall ska de ha villkor som följer de svenska lagarna för till exempel arbetsmiljön, semester och arbetstid. Samt löner som inte understiga lägstalönen i det svenska kollektivavtalet.

– Vi har lagt över ansvaret på myndigheterna och väntar besked från alla tre, säger Transports Tommy Jonsson på måndagsmorgonen.

Han har i flera år ägnat sin tid åt förbundets arbete Ordning och reda. Tillsammans med andra har han kartlagt åkerinäringen och de sociala villkoren på de svenska vägarna. Med syftet att få slut på lönedumpning och oschyst konkurrens.

Tommy Jonsson berättar att ingen av de tre myndigheterna har hörts av sedan Transport gjorde sina anmälningar mot Bring Trucking. När det gäller polisen står det dock klart att ingenting kommer att hända heller, visar det sig när Transportarbetaren ringer:

– Vi har inga spaningsresurser, säger Per-Åke Eldh, förundersökningsledare vid Jönköpingspolisen och den som lade ner förundersökningen mot åkeriet den 22 maj.

– Jag pratade med vår tunga grupp, men de kan inte vakta på lastbilar som står stilla för att se hur länge de befinner sig i Sverige. Vi är bara en liten grupp.

Transports Tommy Jonsson kommenterar på måndag eftermiddag:

– Det betyder alltså att det är fritt fram för utländska aktörer att bedriva permanent verksamhet i Sverige. Vi har ett kraftfullt regelverk som i praktiken inte betyder någonting.

Bring Trucking Slovakia har i brev till Transport drivit sin linje att åkeriet ägnar sig åt internationella transporter mellan Sverige och Norge. Därmed hävdar företaget att det varken har bilar eller chaufförer permanent i Sverige.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Christer teike:
    20 oktober, 2021

    Men sova i lastbilen 2 dygn kostar 20000

  2. Björn Molin:
    18 mars, 2019

    Nu har Tommy och Transport burit en här problematiken ensamma länge nog. När ska arbetsgivarna i transportbranschen förstå att detta ligger minst lika mycket i deras intresse? Får det här fortgå, kommer Svenska företag konkureras ut av företag från låglöneländer.
    Dessutom måste det till politiska beslut som säkerställer att trafikpolisen och dess tunga grupp stärks, så att lagar och föreskrifter på svenska vägar följs.
    Detta kan inte bara ligga i Transports intresse, utan borde vara av riksintresse.

  3. Andreas:
    5 oktober, 2018

    Är det ok att bara skylla på resursbrist? Bilarna står ju samlat på helgen och kan tankas ur på data från färdskrivarna. Lättare kan det inte bli. Även om de angett fel start/stoppland så borde det kunna kartläggas ett mönster. Framförallt så skapar närvaron av myndigheten ett moment, istället för som nu meddela att det är fritt fram. Blir på detta sätt ett ytterligare bevis på hur tandlös lagen om beställaransvar är... plus övrig lagstiftning inom området. Svensk lagstiftning och rättsväsen hänger generellt sett inte med och framför allt så spelar det ju ingen roll med lagar om vi inte har ett fungerande kontrollorgan. När kommer gemene innevånare kunna strunta i att betala skatt och så skyller vi på resursbrist?? Staten har medel men är inkompetenta att kunna förvalta detta. All heder åt polisen som jobbar i uppförsbacke och motvind.

  4. Åke Nyström:
    4 oktober, 2018

    Ta in Bring-bilarna på en tungkontroll. "Tappa" en GPS inne i chassit. Följ.

  5. Stefan Blomkvist:
    2 oktober, 2018

    Det är ju helt sanslöst att detta ska få pågå i Sverige på grund av att Polisen inte har resurser. Då får man se till att tillföra de resurser som behövs. Annars har vi snart inte ett enda svenskt åkeri kvar i landet. Jag kan också tänka mig att lägga lite tid på detta efter nyår då jag också blir pensionär.

  6. Sune Qvarnlöf:
    1 oktober, 2018

    Man tror inte det är sant att det saknas resurser för att följa upp och lagföra dessa olagligheter.
    Jag skulle kunna tänka mig ägna en del av min tid som pensionerad chaufför att kartlägga bilar som misstänks bryta mot lagen och sysslar med lönedumpning.

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Johan Danielsson (S) i Europaparlamentet september 2024.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.