Förundersökning om dödsolycka nedlagd

Nya rutiner. Ragn-Sells brast i sitt arbetsmiljöarbete. Bolaget borde ha kontrollerat att miljöarbetarna inte åker bakpå sopbilarna, anser åklagaren. Ändå lägger hon ner förundersökningen, två år efter att en renhållningsarbetare dog under bilen. Arbetsgivaren hade exempelvis kunnat skapa rutiner för att kontrollera hur medarbetarna utför sitt arbete, föreslår åklagare Bodil Bassmann. Men även om Ragn-Sells hade gjort det går det inte säkert att bevisa att dödsolyckan hade kunna undvikas, bedömer hon.

Händelsen inträffade den 6 mars 2015. Två miljöarbetare hämtade och tömde hushållssopor på Ekbacksvägen i Brottby i Vallentuna. En av männen backade medan kollegan, som var i 60-årsåldern, stod där bak. På sopbilens säcklyft.

Plötsligt lossnade en bult till stagfästet för lyften. Den veks nedåt. Renhållaren föll, hamnade under bilen och omkom.

Enligt utredningen efter olyckan, var det vanligt att sopgubbarna åkte på säcklyften eller liknande anordningar. ”Detta trots att det var känt att Ragn-Sells sedan länge hade utfärdat förbud” mot det. Både på grund av olycksrisken och för att säcklyften inte var konstruerad för att stå på.

Enligt företaget ska även varningsdekaler ha funnits uppsatta baktill på olycksbilen.

Åklagaren hänvisar också till trafikförordningen. Där sägs att man inte får åka på ett fordons fotsteg eller liknande om det inte är särskilt anpassat för det. Passagerare ska också sitta på den plats som är avsedd för passagerare.

”Den omkomne och föraren av sopbilen måste således anses ha varit medvetna om förbudet och att deras arbetsmetod att färdas bak på sopbilens säcklyft innebar en förhöjd olycksrisk förenad med livsfara”, bedömer åklagaren.

Lennart Adern, jurist på Arbetsmiljöverket, anser att åklagarens bedömning att det inte går att bevisa att dödsolyckan kunnat undvikas med bättre rutiner och kontroll ”är ganska rimlig”.

Att åklagaren la ner förundersökningen innebär också att föraren av sopbilen, som först delgavs misstanke om vållande till annans död, inte ställs till ansvar.

Enligt Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans jobbar bolaget aktivt med arbetsmiljön och tillbudsrapporteringen. Ett par veckor efter dödsfallet upptäcktes två miljöarbetare, som åkte bakpå sopbilen. De blev uppsagda.

– Det är en yttersta åtgärd. Annars tror jag mer på samarbete, att skapa en kultur av säkerhetstänkande, än att kontrollera och komma med pekpinnar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.