Förundersökning om dödsolycka nedlagd
Nya rutiner. Ragn-Sells brast i sitt arbetsmiljöarbete. Bolaget borde ha kontrollerat att miljöarbetarna inte åker bakpå sopbilarna, anser åklagaren. Ändå lägger hon ner förundersökningen, två år efter att en renhållningsarbetare dog under bilen. Arbetsgivaren hade exempelvis kunnat skapa rutiner för att kontrollera hur medarbetarna utför sitt arbete, föreslår åklagare Bodil Bassmann. Men även om Ragn-Sells hade gjort det går det inte säkert att bevisa att dödsolyckan hade kunna undvikas, bedömer hon.
Händelsen inträffade den 6 mars 2015. Två miljöarbetare hämtade och tömde hushållssopor på Ekbacksvägen i Brottby i Vallentuna. En av männen backade medan kollegan, som var i 60-årsåldern, stod där bak. På sopbilens säcklyft.
Plötsligt lossnade en bult till stagfästet för lyften. Den veks nedåt. Renhållaren föll, hamnade under bilen och omkom.
Enligt utredningen efter olyckan, var det vanligt att sopgubbarna åkte på säcklyften eller liknande anordningar. ”Detta trots att det var känt att Ragn-Sells sedan länge hade utfärdat förbud” mot det. Både på grund av olycksrisken och för att säcklyften inte var konstruerad för att stå på.
Enligt företaget ska även varningsdekaler ha funnits uppsatta baktill på olycksbilen.
Åklagaren hänvisar också till trafikförordningen. Där sägs att man inte får åka på ett fordons fotsteg eller liknande om det inte är särskilt anpassat för det. Passagerare ska också sitta på den plats som är avsedd för passagerare.
”Den omkomne och föraren av sopbilen måste således anses ha varit medvetna om förbudet och att deras arbetsmetod att färdas bak på sopbilens säcklyft innebar en förhöjd olycksrisk förenad med livsfara”, bedömer åklagaren.
Lennart Adern, jurist på Arbetsmiljöverket, anser att åklagarens bedömning att det inte går att bevisa att dödsolyckan kunnat undvikas med bättre rutiner och kontroll ”är ganska rimlig”.
Att åklagaren la ner förundersökningen innebär också att föraren av sopbilen, som först delgavs misstanke om vållande till annans död, inte ställs till ansvar.
Enligt Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans jobbar bolaget aktivt med arbetsmiljön och tillbudsrapporteringen. Ett par veckor efter dödsfallet upptäcktes två miljöarbetare, som åkte bakpå sopbilen. De blev uppsagda.
– Det är en yttersta åtgärd. Annars tror jag mer på samarbete, att skapa en kultur av säkerhetstänkande, än att kontrollera och komma med pekpinnar.