Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

På en presskonferens på tisdagsförmiddagen presenterade företrädare för både Facken inom industrin och Industriarbetsgivarna överenskommelsen om nya, tvååriga industriavtal. De avtal som sedan är tänkta att vara vägledande när nya kollektivavtal förhandlas för hela arbetsmarknaden: Utgöra märket.

Tommy Wreeth Foto: Martin Hörner Kloo

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth ser överenskommelsen som ett slags mellanmjölkslösning.

– Vi ville ha ett ettårigt avtal, det första medlarbudet var på tre år. Det hamnade i mitten och detsamma gäller lönenivåerna som ett tag var nere på finska nivåer, säger han.

– I övrigt måste vi titta närmare på hur vi ställer oss, det är svårt att säga något om helheten.

När det gäller avtalslängden är Transports önskan om kortare avtal kopplad till krav på att få ned arbetstiden.

LO vill lösa frågan om arbetstidsförkortning genom förhandlingar mellan förbunden och arbetsgivarna om kollektivavtal. Men LO:s utredning om hur det ska gå till pågår fortfarande och slutrapporten kommer först i maj.

Oklar gräns för normering

Tommy Wreeth lyfter att ett av problemen är att parterna inom industrin inte tycks överens om betydelsen av normeringen och vad som ingår.

På presskonferensen framhöll fackens företrädare också bland annat låglönesatsning och avsättningar för arbetstidsförkortning. Och industriavtalens betydelse i sammanhanget när andra förbund senare ska förhandla om ”sina” avtal:

– Facken inom industrin har lyckats hålla tillbaka de försämringar arbetsgivarsidan ville se, sa GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Men från Industriarbetsgivarna var företrädarna tydliga med att märket bara är normerande när det gäller avtalets värde, nivån på löneökningen, och längden på avtalen. Övrigt får respektive fack ta med ”sin” arbetsgivarpart i kommande förhandlingar.

Transports Tommy Wreeth tycker att parternas motsägelsefulla uttalandena på presskonferensen ger en känsla av svajighet och väcker frågor om hur LO-samordningen ska fungera.

LO står bakom

LO:s styrelse rekommenderade på måndagen industrins förbund att ställa sig bakom avtalsförslaget från De opartiska ordförande (Opo).

LO kommer att driva vidare de gemensamma kraven för samtliga tolv förbund inom den samordnade avtalsrörelsen.

– Det här avtalet ligger kvar på historiskt högre nivåer. Det blev inte den nedväxling arbetsgivarna ville. För en genomsnittlig svensk arbetare ger det här ungefär två tusen kronor mer i lön under avtalsperioden, säger LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä i ett pressmeddelande.

Transport har valt att ställa sig utanför LO-samordningen i årets avtalsrörelse. Det motiverat bland annat av skilda förutsättningar: På Transports avtalsområden blir det märke industrin sätter ofta ett tak för lönen, inom industrin däremot ett golv när löneglidning och lokala förhandlingar höjer lönenivåerna rejält.

Förhandlingar för nya kollektivavtal, där det är möjligt att få upp lönerna, kan därför sägas ha större betydelse för fackförbund som Transport.

– Våra förhandlingar fortsätter i dag, säger Tommy Wreeth.

Transportavtalet, som gällt från den 1 april 2023, löpte ut den sista mars. Den här veckan är tre dagar avsatta för förhandlingar med Biltrafikens Arbetsgivareförbund om det största av Transportarbetareförbundets avtal; tisdag – torsdag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Janson:
    1 april, 2025

    Det är bara för Transport att pressa arbetsgivarna till att få upp lönerna så mycket som möjligt. Så länge som kunderna väljer att köpa transporttjänster istället för att ha egna lastbilar och chaufförer så är lönerna för låga och transporterna för billiga. Höj lönerna för chaufförer rejält och sätt press på arbetsgivarna så att de börjar ta betalt av sina kunder vad det kostar att anlita åkerier för att utföra transporter för sina transporter. Då jag numera är pensionär och investerar i aktier i börsbolag så kommer jag ställa krav på att få allt högre avkastning genom högre och större utdelningar från vinsterna i börsbolagen på mina aktier ju mer lönerna går upp för att inte tappa i köpkraft i förhållande till löntagarna i samhället.

Lästips:

Transportarbetarens logga

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Transportarbetarens logga

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.