Förvirring råder om veckovila i hytten

Ändrade regler. Tyskland har just förbjudit veckovila i lastbilshytten. EU-reglerna lämnar det fortfarande öppet för tolkning. Men i Sverige väljer trafikpolisen Sören Johansson att tolka dem som att den långa veckovilan inte får ske i hytten.

– En helg för några veckor sedan knackade jag på ett tiotal lastbilar och kollade att chaufförerna följde reglerna för kör- och vilotider, säger Sören Johansson. Jag sa till dem som hade tagit sin långa veckovila att det inte är ok. Sedan blev det ett hallå när de berättade för sina åkerier och speditörer.

Han är trafikpolis i Helsingborg och tänker framöver rapportera alla chaufförer som tar sin långa veckovila i bilen. Inget rättsfall finns ännu i Sverige, utan han tolkar EU:s förordning som att det är förbjudet.

Men vad är det då som gäller?

I dagens EU-förordning står det varken att det är tillåtet eller förbjudet att ha den normala (långa) veckovilan i hytten. Däremot framgår det tydligt att det är tillåtet att ha sin dygnsvila eller den reducerade (kortare) veckovilan där. Öppet för tolkning, alltså.

Med Tyskland inräknat har nu tre EU-länder valt att i den egna lagstiftningen göra det tydligt att den långa vilan, som ska vara 45 timmar, inte får ske i lastbilshytten. Frankrike och Belgien är de tidigare förbudsländerna.

I februari levererade EU:s generaladvokat samma tolkning som de tre länderna av befintliga EU-lagar: Lång veckovila ska ske någon annanstans än i hytten.

Federationen ETF, som samlar de europeiska transportfacken, har också sedan länge lobbat för just den tolkningen av EU-lagarna.

Men generaladvokatens besked ska klubbas i EU-domstolen innan medlemsländerna måste anpassa sig till beslutet. Någon tidsplan är inte känd.

Och där befinner sig Sverige i dag.

Transportstyrelsen har inte ändrat sig. Myndigheten håller fast vid att veckovilan kan tas i hytten så länge regeringen eller EU inte ger andra besked.

Branschorganisationen Transportindustriförbundet rekommenderar sina medlemmar att i dagsläget inte låta sina chaufförer ta ut den långa vilan i Frankrike, Belgien eller Tyskland. I Sverige finns det däremot, enligt organisationen, ännu ingenting som hindrar detta.

– Situationen är olycklig, säger Göran Arkler, vd i Transportindustriförbundet. Vi lutar oss mot den linje som myndigheterna hittills har följt. Men våra medlemmar undrar förstås när Helsingborgspolisen tolkar reglerna annorlunda.

Det betyder att organisationen i dagsläget uppmanar åkerierna att deras chaufförer inte ska skriva under något bötesföreläggande. I stället vill Transportindustriförbundet att ett ingripande mot den som övernattar i hytten ska prövas av åklagare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.