Förvirring råder om veckovila i hytten

Ändrade regler. Tyskland har just förbjudit veckovila i lastbilshytten. EU-reglerna lämnar det fortfarande öppet för tolkning. Men i Sverige väljer trafikpolisen Sören Johansson att tolka dem som att den långa veckovilan inte får ske i hytten.

– En helg för några veckor sedan knackade jag på ett tiotal lastbilar och kollade att chaufförerna följde reglerna för kör- och vilotider, säger Sören Johansson. Jag sa till dem som hade tagit sin långa veckovila att det inte är ok. Sedan blev det ett hallå när de berättade för sina åkerier och speditörer.

Han är trafikpolis i Helsingborg och tänker framöver rapportera alla chaufförer som tar sin långa veckovila i bilen. Inget rättsfall finns ännu i Sverige, utan han tolkar EU:s förordning som att det är förbjudet.

Men vad är det då som gäller?

I dagens EU-förordning står det varken att det är tillåtet eller förbjudet att ha den normala (långa) veckovilan i hytten. Däremot framgår det tydligt att det är tillåtet att ha sin dygnsvila eller den reducerade (kortare) veckovilan där. Öppet för tolkning, alltså.

Med Tyskland inräknat har nu tre EU-länder valt att i den egna lagstiftningen göra det tydligt att den långa vilan, som ska vara 45 timmar, inte får ske i lastbilshytten. Frankrike och Belgien är de tidigare förbudsländerna.

I februari levererade EU:s generaladvokat samma tolkning som de tre länderna av befintliga EU-lagar: Lång veckovila ska ske någon annanstans än i hytten.

Federationen ETF, som samlar de europeiska transportfacken, har också sedan länge lobbat för just den tolkningen av EU-lagarna.

Men generaladvokatens besked ska klubbas i EU-domstolen innan medlemsländerna måste anpassa sig till beslutet. Någon tidsplan är inte känd.

Och där befinner sig Sverige i dag.

Transportstyrelsen har inte ändrat sig. Myndigheten håller fast vid att veckovilan kan tas i hytten så länge regeringen eller EU inte ger andra besked.

Branschorganisationen Transportindustriförbundet rekommenderar sina medlemmar att i dagsläget inte låta sina chaufförer ta ut den långa vilan i Frankrike, Belgien eller Tyskland. I Sverige finns det däremot, enligt organisationen, ännu ingenting som hindrar detta.

– Situationen är olycklig, säger Göran Arkler, vd i Transportindustriförbundet. Vi lutar oss mot den linje som myndigheterna hittills har följt. Men våra medlemmar undrar förstås när Helsingborgspolisen tolkar reglerna annorlunda.

Det betyder att organisationen i dagsläget uppmanar åkerierna att deras chaufförer inte ska skriva under något bötesföreläggande. I stället vill Transportindustriförbundet att ett ingripande mot den som övernattar i hytten ska prövas av åklagare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.