Fotbollsfantasten som inte släpper sin sport
Fotboll. Han kikar på åtminstone ett par träningar i veckan. Och Hardebergas matcher. Plus allsvenskan på tv, utländsk klubbfotboll och Champions League när han får tillgång till fjärrkontrollen. Hamnarbetaren Rolf Hansson medger att han tillhör ”fotbollsidioterna”.
– Jag tror att det handlar om gemenskapen. Det blir socialt på något sätt i lagidrotter. Individualist, nej det är jag inte.
Med milsvid utsikt åt alla håll ligger Knutsvallen, högsta punkten i det skånska slättlandskapet. Och hemmaarena för Hardeberga BK, klubben med ett herrlag, ett damlag och tre ungdomslag öppna för både killar och tjejer.
Gräset är på tillväxt. Vinden luktar vår. Lurad av Transportarbetaren driver Rolf Hansson bollen över planen. Men bara en gång.
– Det är tio år sedan jag spelade min sista riktiga seriematch. Det var oldboys för herrar över 35, men vi mötte ett lag som var betydligt yngre än vårt och skulle vinna till varje pris. Jag fick en stenhård armbåge i bröstkorgen och hade ont i veckor. Sedan tänkte jag för mig själv att jag ska inte bli mer skadad nu …
Men en fotbollsidiot kan inte släppa sin sport bara för att han kliver av planen. Han var ungdomstränare tills äldste sonen blev för gammal för att ha pappa som tränare. Sedan blev det damtränare tills dottern kom i samma läge. Lagledaruppdraget följde. Och sedan några år är Rolf Hansson ordförande i föreningen. Ibland får han rycka in i serveringen också.
– Vi kämpar på för att få fler spelare och fler ungdomar. Men det finns konkurrerande föreningar, även om det var mer bråk mellan lagen förr.
Särskilt svårt är det att behålla damerna när de kommer upp över 20-strecket, konstaterar Rolf Hansson. Det har Hardeberga löst genom att bilda lag tillsammans med Harlösa, Gårdstånga och Flyinge.
Vad är det för skillnad mellan att vara ordförande i en fotbollsförening och i en fackklubb med hamnarbetare?
– Egentligen inte så stor. Beslut ska tas, och med tiden blir man bättre på att delegera och lita på att de andra gör det som de tagit på sig.
Men det är klart: I Hardeberga handlar det om att följa policyer och att lagen fungerar – och i facket gäller det att se till att företaget håller sig till regler och avtal.