Frank Lillvik på Himalaya
Close
I år avslutade Frank Lillvik volontärsarbetet med en 18 dagars vandring i Himalaya.
Close
Månadens medlem

Från fattig byskola till svindlande höjder

Volontär. Nio veckor gav mersmak: Förra vårvintern var Frank Lillvik datalärare i en fattig by i Nepal. I år blev det några veckor i skolan och byn igen – sedan vandring och klättring i Himalaya.

Chefen brukar inte bevilja tjänstledigheter hur som helst. ”Men offrar du din semester och all komp för att hjälpa människor, då kan jag inte neka dig”, blev beskedet till lastbilschauffören Frank Lillvik.

– Jag hade suttit framför de där insamlingsgalorna och skickat in en slant ibland. Men kände att jag ville göra något själv. Jag ville komma ut på landsbygden, se hur folk lever.

Det blev Nepal, ett av världens fattigaste länder. En svensk volontärbyrå förmedlade kontakten med en nepalesisk. Som volontär betalar man inte bara sina resor, utan också till förmedlarna som ordnar bostad och bidrar till det projekt man får jobba med.

Frank Lillvik flyttade in hos vice rektorn i byn Sirkhali.

Frank Lillvik, dataundervisning i byskolan i Nepal.
Datorundervisning i byskolan.  Foto: Privat

– Skolan hade fått datorer, men ingen visste hur de skulle användas, berättar han. Jag visade internet, lärde eleverna googla, skriva i word och göra en powerpoint.

Under nio volontärveckor lärde sig byn att känna igen Frank Lillvik. Själv drabbades han särskilt av en familj som bodde under ett plåttak med väggar av presenning. Båda de vuxna barnen är skadade av polio.

– Jag och en kollega har skickat matpengar till dem under hela året.

När Frank Lillvik återvände till Sirkhali i februari i år fick han en glad överraskning. Familjen hade fått statens hjälp med att bygga hus. Murade väggar och tak var på plats. Köket däremot bestod av lösa plåtdelar. Själv såg han, tillsammans med släktingar och vänner, till att även det fick murade väggar. Och han köpte dem en bordsfläkt, bra att ha när temperaturen ligger strax under 30 grader vid läggdags.

Efter ett par veckor i byn blev det svalare omgivningar för Frank Lillvik.
18 dagars vandring i Himalaya. Cirka 15 mil. Tält någon natt, annars utkylda lodger. Ett mål var Island peak, en topp på 6 189 meter.

– Men det var för farligt, sa guiden vid tretiden på morgonen när vi nästan hade nått 5 800 meter. Det hade snöat på nätterna, smält på dagarna och nu var stenar och berg som glaserade av is. Jag blev jättebesviken, hade massor av krafter kvar.

Men gav årets resa ännu mera mersmak?

– Jag hoppas komma i väg på volontärarbete i Kenya eller Tanzania nästa år. Och bestiga Kilimanjaro?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Jimmy Liljensöe trivs med att köra timmerbil och möta ut­maningarna – ensam i skogen. Foto: Justina Öster

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.