Franska HD ger Uber bakläxa – förare inte ”fri yrkesutövare”
Plattformsarbetare. Chauffören borde ha varit anställd när han körde för Uber, för han hade inget fritt jobb. Det säger franska Högsta domstolen, och föraren kan nu kräva företaget på 800 000 kronor. Hundratals liknande rättsprocesser ligger i startgroparna i Frankrike.
Fransmannen Maximilien Petrovic tecknade ett kontrakt om ”partnerskap” med Uber under hösten 2016. Han hyrde bil via ett företag som Uber samarbetade med. Men efter drygt 2000 körningar sa plattsformsföretaget plötsligt upp kontraktet.
Det var för tre år sedan. Chauffören vände sig till domstol och hävdade att han hade blivit avskedad. Även om han betraktades som ”fri yrkesutövare” gjorde arbetsförhållandena att han inte var ett dugg fri. Det var Uber som bestämde allt, vilka körningar han skulle få, vilken väg han skulle köra, och hur mycket han skulle ta betalt av sina kunder. Dessutom fick han varningsmeddelanden om han tackade nej till flera körningar.
Nu har Maximilen Petrovics fått rätt hos Högsta domstolen i Frankrike.
Fiktiv frihet
HD säger att chaufförens frihet var ”fiktiv”, att han ska betraktas som löntagare, och borde ha haft ett regelrätt anställningskontrakt.
”Chauffören kan inte bygga upp ett eget klientel, beslutar inte själv om sina tariffer, inte heller om villkoren för transporten, som är helt styrd av Uber.” skriver domstolen.
Med det här beslutet i fickan kan Maximilien Petrovics vända sig till en arbetsdomstol och kräva Uber på 800 000 kronor.
Plattformens franska ledning säger att den stora majoriteten av de omkring 20 000 chaufförer som är inskrivna på appen inte alls vill ha fast jobb. Uber håller inte heller med om att förarna inte är fria, och inte kan tacka nej till körningar.
Uppmärksammad dom
Men HD-domen får stor uppmärksamhet i Frankrike, och det spekuleras en hel del i vad den kommer att få för betydelse inte bara för dem som jobbar för Uber, utan även för cykel- och mopedbud som bland annat levererar för matappar.
Uber har rätt i att långt ifrån alla chaufförer kräver att få fast jobb. Det visar till exempel kraven från flera nybildade fack som försöker organisera plattformsarbetarna. De kräver framförallt bättre villkor och tydligare lagstadgade regler, även om de fortsätter att ha status som fria yrkesutövare.
Men för dem som vill ha fast jobb, gör HD-domen att det kan bli enklare att vinna liknande krav i domstol i framtiden.
Enligt Maximilien Petrovics advokat förbereds hundratals liknande rättegångsprocesser i Frankrike just nu.