Freddys färjeresa slutade med helikopter till sjukhus

Förra veckan fick chaufförsprofilen Freddy Welle en körning till Hamburg. Färjeresan över till Kiel blev dramatisk. Welle blev akut sjuk och på natten tvingades fartygsbefälet larma en dansk helikopter. – Besättningen och vårdpersonalen ska ha en jätteeloge. Fast inte den svenska SOS-centralen som vägrade ordna en hemtransport, annat än med tåg.

Freddy Welle kör för Berndt Mattssons åkeri och är fackligt aktiv i Transport i Göteborg. I flera år har han engagerat sig hårt mot lönedumpningen och den illojala konkurrensen i åkeribranschen.

Numera blir det mest inrikestrafik, berättar Freddy. Därför blev han extra glad när åkaren bad honom köra två svängar ner till Hamburg.

I onsdags förra veckan bar det av från Göteborg, med Stena Lines färja. Allt gick bra – till kvällningen då Freddy ätit en stadig middag.

– Jag fick plötsligt ont i magen. Jag gick och la mig i hytten, tänkte att det bara var magknip som säkert skulle ge med sig.

Det gjorde det inte. Smärtan tilltog och dubbelvikt av smärtor kontaktade han personalen på fartyget, som omedelbart förde honom till sjukrummet.

– Det var nästan som en läkarmottagning, med massor av utrustning. Andrestyrmannen var vårdutbildad och undersökte mig. Det kändes väldigt professionellt, säger Freddy.

Fast smärtorna tilltog i buken och efter konsultation med läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg bestämdes att fartyget skulle tillkalla räddningshelikopter. Själv har Freddy Welle inte så tydliga minnesbilder av aktionen. I höjd med bron över Stora Bält hade besättningen väckt upp brandmän och förberett evakueringen.

Efter en halvtimmes luftfärd landade helikoptern vid Rikshospitalet i Köpenhamn.

– Ombord fick jag massor av morfin och på helikopterplattan väntade traumateamet. Läkarna misstänkte tarmvred.

Efter röntgen flyttades Freddy till ett specialistsjukhus. Han sövdes och en tillhålsoperation avslöjade att det var gallblåsan som var inflammerad.

Redan efter ett dygn, på fredagen, var Freddy på bättringsvägen. Men då tillstötte feber. Efter dropp med antibiotika var det ändå dags för hemresa. På lördagen.

Freddy säger:

– Jag ringde själv SOS i Sverige och bad dem ordna en transport hem. Men den som svarade var väldigt avig och sa bara att de inte har några bilar att skicka. Det alternativ som stod till buds var tåg.

– Jag fattar inte hur SOS resonerar. Jag var ensam, nyopererad och kunde knappt sitta ner. Dessutom hade jag blivit av med mina skor. Träskorna!

Nu i efterhand kan Freddy Welle inte låta bli att skratta. Hans fina svarta träskor, i storlek 47, försvann någonstans på vägen mellan de två sjukhusen.

Tjafset slutade med att hustru Inger och bästa kompisen satte sig i bilen och körde de 35 milen ner till Köpenhamn. Då hade en dansk sjuksköterska redan förbarmat sig och fixat fram ett par nya träskor. Tyvärr vita, inflikar Freddy med ett nytt litet garv.

I dag är Freddy både glad och tacksam. Och samtidigt förbaskad:

– Stena Lines personal förtjänar ett jättetack. SOS är jag väldigt besviken på. Jag har också funderingar när det gäller försäkringsskyddet vi har som Transportmedlemmar. Folksam kommer att betala ut ersättning, men jag måste tydligen betala en självrisk på 1 500 kronor.

Den här veckan är Freddy Welle sjukskriven, med sju små titthål i magen.

– Fast på måndag ska jag jobba! Jag är säker på åkaren hade åkt ner och hämtat mig i Köpenhamn, om jag bara ringt. Fast det ville jag inte. I helgen hade han fullt upp med hummerfisket.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.