Fria studier föreslås på företag i kris
Politik. Utbildning för arbetarna när företaget är i tillfällig kris? I dag kom utredaren Anders Ferbe med sitt förslag om studier under korttidsarbete.
Grunden är att staten betalar 60 procent av vad studierna kostar. Arbetsgivaren betalar 40 procent. Och arbetaren betalar bara med sin lediga tid.
Förslaget, som är en fortsättning på Anders Ferbes första utredning på temat, ska nu granskas och bedömas av arbetsmarknadens organisationer och andra remissinstanser. Om utredarens tidsplan håller blir det nya regler vid nästa årsskifte.
För att förstå bakgrunden till korttidsarbete får vi gå tio år tillbaka i tiden. Under industrikrisen valde fackförbundet IF Metall att sy ihop en egen modell för att rädda jobb på sikt. Industriarbetare på krisföretag gick under en begränsad tid ner i arbetstid – och därmed också i lön. Lönen sänktes inte lika mycket som arbetstiden eftersom både arbetsgivaren och staten var med och betalade.
Transport och andra LO-fack var kritiska till hela idén.
Dock fick dåvarande ordföranden i IF Metall långt senare regeringens uppdrag att utreda hur korttidsarbete kan regleras under framtida kriser. Och i dag överlämnade Anders Ferbe den andra och sista delen av sin utredning.
Redan i höstas levererade han grundtankarna – att arbetsgivare i olika grader av kris ska kunna införa korttidsarbete under en begränsad tid. Exempel: en anställd går ner till fyradagarsvecka, jobbar alltså 80 procent. Lönen blir i det fallet 92 procent av den gamla inkomsten. Den anställda, företaget och staten delar helt enkelt på kostnaden.
En tanke med korttidsarbetet är att den anställda ska få chansen att utbilda sig under sin delvis betalda ledighet. Enligt dagens förslag ska företaget då stå för 40 procent av kostnaden och staten ställa upp med resten av kostnaden för utbildningen.
Vad den tillfälligt friställda ska studera? Idén är att det ska höja personens kompetens eller synliggöra det som hen redan kan (så kallad validering). Utbildningen kan ske på högskola, yrkeshögskola, komvux, kurser, interna eller externa seminarier, konferenser eller föreläsningar.
Näringsminister Ibrahim Baylans (S) första reaktion är positiv:
– Det är angeläget att vi får ett konkurrenskraftigt system på plats, säger han till TT.
Nyhetsbyrån citerar också arbetsgivare och fack inom industrin – som samfällt uppskattar grundtankarna i förslaget.