Frilansande krogvakter manar till strejk

Bevakning. Polisen chockhöjer priset för utbildning av ordningsvakter. Transport och arbetsgivarna protesterar i en skrivelse. Frilansande krogvakter diskuterar en strejk under nästkommande helg.

– Det är en väldigt saftig höjning och många vill inte fortsätta som ordningsvakter, säger Tobias Wassenius, själv extraknäckande krogvakt sedan åtta år.

Priset för en två veckors grundutbildning ökar från 7 780 kronor till 22 875. Den obligatoriska fortbildningen går också upp: från 1 395 kronor till 8 000. Den måste alla ordningsvakter göra vart tredje år.

Det finns två sätt att jobba som ordningsvakt:

Många är anställda av ett auktoriserat bevakningsföretag. De har kollektivavtal som Transport och Bevakningsföretagen har skrivit på. När de ska gå en utbildning betalar arbetsgivaren.

Dessutom finns det frilansande ordningsvakter som jobbar för krogar och andra arrangörer. Ofta som ett extraknäck. De måste själva betala grundutbildning, fortbildning och dessutom sin uniform med skyddsväst och övrig utrustning.

När polisen aviserar den kraftiga höjningen av priset för sina kurser drabbar det direkt de frilansande ordningsvakterna. I en intern Facebookgrupp uppmanar de varandra att inte ta några uppdrag under den sista helgen i januari, en lönehelg vilket brukar betyda mycket folk på krogarna.

Göteborgs-Posten citerar ur gruppen:

”Sprid detta budskap till alla kollegor i alla lämpliga forum och ställ er bakom att strejka från krogpass den 24 och 25 januari. Om vi inte kan samordna oss denna gång och avstå från några småpengar för 2 krogpass så är det bara att räkna hur många krogpass ni behöver göra för att ha råd att gå en fortbildning”.

– Jag uppmanar själv inte till strejk, säger krogvakten Tobias Wassenius i Göteborg.

Han jobbar heltid som spårvagnsförare och är fackligt aktiv i Kommunal. Han beskriver att det finns inlägg i Facebookgruppen som manar till strejk, men det är också många som skriver att de inte längre vill eller har råd att fortsätta med sitt extraknäck.

– Prishöjningen sänder fel signal nu när det pratas om kriminalitet och att både poliser, ordningsvakter och väktare behövs, tycker Tobias Wassenius.

Transport och Bevakningsföretagen analyserade i höstas, genom sin gemensamma arbetsmiljönämnd Bya, förslaget om höjda kurspriser i en skrivelse till polisen. De förutsåg en brist på ordningsvakter som skulle drabba framför allt enskilda näringsidkare, som krogar.

– Vi har en ständig dialog med polisen, säger Jerker Nilsson, Transports centrala ombudsman inom bevakning. Att höja priset för en grundutbildning till de här nivåerna är oskäligt, och det har vi framfört.

Han jämför den kursavgift som polisen ska ta ut från den första mars – 22 875 kronor – med vad externa utbildare tar för sina motsvarande utbildningar. Bya har tillstånd att utbilda ordningsvakter, där är priset 12 000 kronor. Ett vinstdrivande företag tar 11 500 kronor för samma grundutbildning.

Lars Sjöberg är polisens nationella processledare inom bevakningsområdet. Han berättar att kravet på prishöjning kommer uppifrån:

– Vi måste ha avgifter som ger oss full täckning för både direkta och indirekta kostnader. Justitieutskottet är tydligt med att ordningsvaktsutbildningen inte kan fortsätta gå med underskott.

Han säger att kurserna sedan 2007 har gått 110 miljoner kronor back, och att avgiften legat på samma nivå sedan 2010. Att andra kursarrangörer kan genomföra dem för ungefär halva priset kommenterar Lars Sjöberg så här:

–  Polismyndigheten står för utvecklingen av kurserna, vi gallrar bland övriga utbildares kursdeltagare och vi står för prövningen av dem som gått andra utbildningar.

Enligt Byas skrivelse finns det en väsentlig risk att nyrekryteringen av ordningsvakter försvåras med de nya kurspriserna. Tillståndet för de externa utbildarna är tillfälliga och gäller till kommande vinter.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. chrille:
    16 januari, 2020

    polisbrist och kris räcker inte, de önskar en ny utmaning... vaktkris 2022. Snyggt där polisen.

  2. Anders Öhlund:
    15 januari, 2020

    Vi som inte jobbar heltid utan har det som extra inkomst bara, kommer att drabbas hårt av detta, liksom arenor, nattklubbar, krogar mfl där det mest jobbar Ordningsvakter som har det som extrajobb, ingen kommer att utbilda sig och kanske få jobba 2-4ggr / månad i bästa fall och lägga ut 35000 på utbildning och utrustning, du få jobba 1-2 år gratis innan du tjänar några pengar. Samt 8000Kr var 3e år, ytterligare 2-4 månaders gratis arbete.
    Kommer inte vara några som vill utbilda sig.
    Kanske i storstäderna där säkerhets bolagen har heltidsanställda och kanske till och med kan betala eller bidra till utbildningen och utrustningen.
    Annars kommer ingen att vilja jobba på arenor, krogar, nattklubbar mfl.
    Vi får ju inte ens söka CSN, utan pengarna skall komma direkt ur egen ficka. Ett överklassyrke, men ingen från överklassen jobbar med detta, så poff så har Sverige inga Ordningsvakter.

Lästips:

Ung miljöarbetare kör sopbil.

Kompetens- och utbildningsanställning i max två år

Utbildningsanställning. Med kompetens- och utbildningsanställning hoppas Transport och Sobona få fler anställda till branschen. I max två år kan utbildningen pågå.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.