Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.
Nackskador och knäskador toppar listan över arbetsskador bland Transports medlemmar. Statistiken visar dock bara skador som anmälts. Det finns ett stort mörkertal.
Många skador kommer inte heller genom ett olyckstillbud. De kan ha utvecklats under lång tid. Har du ett stillasittande eller monotont arbete finns det stor risk att hamna i samma ställning och det kan leda till förslitningar och värk i rygg, nacke och axlar. Det går till en gräns när det inte går längre. Handen upp alla som inte har ont någonstans! Om jag skulle kunna se era uppsträckta händer så gissar jag att de är rätt lätträknade.
Utmattning är en annan typ av arbetsskada. Det gäller att inte gå in i den berömda väggen. Men hur drar man i nödbromsen? Stress och känslan av att inte kunna planera det egna arbetet eldar på. Vad händer då med algoritmiskt ledarskap? Där algoritmer leder arbetet efter någon matematisk formel. Robot som leder och fördelar arbetet för människor av kött och blod. Vi har bara sett början av den utvecklingen. Och hittills har det inte sett ljust ut. Det kan bland andra färdtjänstförarna vittna om.
Hur gör man då för att hålla för ett helt arbetsliv? Vissa arbetsgivare tar frågan på allvar och erbjuder både friskvårdsbidrag och möjligheten att träna på arbetstid. Men det är inte alla förunnat. En del arbetsplatser har skyddsombud som kan hjälpa till att upptäcka faror innan de blir arbetsplatsolyckor eller sjukdomsfall. Ett skyddsombud kan bokstavligen dra i nödbromsen.
Skyddsombudets dag firades den 23 oktober. Kanske är det ett av de viktigaste förtroendeuppdrag man kan ha. Och det behövs många fler. Kanske är det ett uppdrag för dig?