Funkar i jobbet – trots dyslexin
Dyslexi. – Min dyslexi ska inte få hindra mig från att göra det jag vill göra! Patrik Welle jobbar som bärgare i Göteborg och är en av många transportare med läs- och skrivsvårigheter.
Dyslexiförbundet fick en egen programpunkt på kongressen och förbundets ordförande Bengt-Erik Johansson passade då på att visa en film där flera Transportmedlemmar trädde fram.
Patrik Welle var en av dem som berättade om ett funktionshinder som ställer till besvär i ett arbetsliv där allt mer blir datoriserat.
Dyslexiförbundet, som snart fyller 40 år, har startat ett projekt som tar sikte på medlemmar i facket, bland annat Transport. Utgångspunkten är att dyslektiker fritt ska kunna välja de yrken de vill – och att samhället ställer upp med de hjälpmedel som behövs. Det kan handla om enkla saker, som en app till mobiltelefonen som översätter text till talat språk.
Dyslexiförbundet ordförande Bengt-Erik Johansson påminde om dyslexi är en diagnos och att människor som får den inte är mindre intelligenta än andra. Många med funktionshindret har också utvecklat andra förmågor för att kompensera.
Bland de starka sidorna finns ofta förmågan att se helheter, sammanhang och att associera. Mindre starka sidor kan vara koncentrationsförmåga och ordningsföljder.
– Många människor tror att läsa och skriva handlar om att ta sig igenom en bok. Men i verkligheten handlar det om väldigt många situationer där vi får problem. Som sms-meddelande, mejl och skyltar. Det kan räcka med att man skriver en bokstav fel på gps:en så hittar chauffören inte rätt adress, förklarade Bengt-Erik Johansson.