Diskriminering.

Gamla unkna ideal drabbar unga män

Jämställdhet. Va, vabb? Var är mamman? Arbetsgivares förvåning och missnöje när anställda försöker dela ansvar för barn och hem med en partner slår olika. Unga pappor upplever att de är mer utsatta när det gäller att utnyttja sin lagstadgade rätt att vara hemma för vård av sjukt barn.

I december skrev Transportarbetaren om diskriminering av kvinnor inom Transports över lag starkt mansdominerade branscher. Ett exempel är gravida, som väljs bort eller får sina provanställningar avslutade på grund av mer eller mindre uppenbart påhittad arbetsbrist. En ärendetyp som Diskrimineringsombudsmannen (DO) har uppmärksammat och i högre grad vill driva i domstol.

Flera män har hört av sig, för att berätta om hur fördomar och ojämlikhet fortfarande präglar förhållandena ute på arbetsplatserna. Som ofta inom Transports branscher handlar det om mindre arbetsplatser, med få anställda, där frånvaro är känslig för verksamheten. ”Men de borde väl ändå förstå när de anställer en person i 30-årsåldern med småbarn att barnen kan bli sjuka och att man måste vara hemma då?” skriver en kille i mejl. Han berättar också att chefen på ett mindre åkeri återkommande – och ibland högljutt – uttryckt missnöje mot en annan chaufför som ville ta ut föräldraledighet, trots att det rörde sig om kortare tid och inte var tal om att dela rakt av med sambon.

Blev utskälld

Men också män som jobbat på större arbetsplatser vittnar om diskriminering, som Magnus (fingerat namn) på ett stort åkeri i Stockholm. Han blev utskälld ”som aldrig förr” när han till slut begärde att få ta ut föräldradagar på sommaren, samtidigt som hans sambo hade semester, eftersom mannens arbetsgivare inte kunde ge besked om han skulle få ledigt de veckor han önskade. För sambon, som även hon arbetade inom åkeri, var det inga problem med ledighet eller besked i god tid om att den önskade semestern blev beviljad.

”Trots förhandlingar med facket så hade arbetsgivaren sista ordet. Flera av mina kollegor tog aldrig semester på sommaren. Dom tyckte inte det var nån idé då man inte fick det man ville ha. Dom lämna in om föräldraledighet i stället… Jag läste er artikel om diskriminering mot gravida. Nåt som inte tas upp är att vi pappor hamnar i kläm” skriver Magnus, som till slut sade upp sig från åkeriet på grund av den återkommande diskriminering han upplevde.

Att män möts mer negativt än kvinnor då de önskar ta ut föräldraledighet eller vård av sjukt barn var även något som flera av de kvinnor som Transportarbetaren hade kontakt med tog upp: Även om det knappast var glada miner på arbetsplatsen när de själva exempelvis var tvungna att vara borta från jobbet var det värre för killarna. Arbetsgivarna räknade helt enkelt inte med att pappor skulle ta ut vård av sjukt barn, vabb, i samma utsträckning – eller alls – enligt tjejerna.

Förlegad syn

Det är också något som Transportarbetareförbundets förtroendevalda tidigare tagit upp.

Emma Brodin är ordförande i Örebroavdelningen, Transports första feministiska avdelning. Hon framhåller just hur en förlegad syn på kön och föräldraskap även slår mot män:

– Det är inte helt ovanligt att män som ska vabba får höra av chefen att ”har inte du en kärring hemma?”. Om vi jobbar för jämställdhet så kommer vi åt det problemet också. För det är klart att män också vill ta hand om sina barn. Det som är märkligt är att arbetsgivarna inte hänger med.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jan Å:
    8 april, 2023

    Verksamhet kräver att anställda är på arbetet. Privata arbetsgivare/konkurrensutsatta kan inte skicka kostnaderna vidare till skattebetalarkollektivet, såsom kommunerna och staten kan. De lever med kniven mot strupen rent ekonomiskt. Ersättare skall kallas in och den skall också ha en lön. Därför bör den som är anställd av det offentliga stanna hemma i första hand. Vill man stanna hemma med ersättning bör man i första hand söka sig offentlig arbetsgivare. Eftersom karensdag ej utgår leder det lätt till överutnyttjande. I kommunerna är detta ett problem på arbetsplatser där inte bara kollegor utan gamla, sjuka är beroende av att de anställda faktiskt kommer till jobbet. Inser att jag svär i kyrkan.

  2. Peter Jansson:
    4 januari, 2023

    Tyvärr så passar inte jobbet som chaufför ihop med att vara ledig utan att det planeras i god tid.Det är något som arbetsgivarna och transportköparna får se till att lösa.Det måste gå att vara hemma med sjuka barn även om man arbetar som lastbilschaufför oavsett om det är distribution, fjärr, grusbil eller timmerbil.Det är ju inte konstigt att det är svårt att få tag i chaufförer med tanke på den machokulturen som råder bland arbetsgivare och transportledare när det gäller att få ihop familjelivet med arbetet.Arbetsgivarna behöver börja tänka i nya banor för att lösa detta i annat fall lär de i framtiden stå utan chaufförer när allt fler vill kunna arbeta hemifrån.Då är det väl inte för mycket begärt att kunna vara hemma med sina sjuka barn oavsett om chauffören är en kvinna eller man.Större åkerier borde ha ett överskott på chaufförer så att det alltid finns en ersättare vid sjukdom eller vabbande och vid semestrar.Att ha chaufförer i olika åldrar gör även att det blir lättare att pussla ihop transporterna för arbetsgivarna så man inte enbart har chaufförer som har småbarn.Det finns lösningar på det mesta, men det gäller att tänka i nya banor och hitta nya lösningar för den framtida arbetsmarknaden om man skall vara en attraktiv arbetsgivare.

Lästips:

Porträttbild på man med rakat huvud och skägg

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Enda kvinnan ombord

Davids krönika. Bokläsandet minskar. Förlagen går back. Deras eviga strategimöten hjälper föga och de drar ner på personal och sparkar författare. Ljudböcker går lite bättre men där är avanserna så små att de knappt täcker sina kostnader.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.