Gata gourmet-lastbil på Arlanda
Close
Gate gourmet tar tillbaka samtliga 61 anställda och kommer nu att göra den omplaceringsutredning Transport begärt.
Close

Gate gourmet drar tillbaka uppsägningarna

Flyg. Transport ogiltigförklarade uppsägningarna av totalt 61 medlemmar. Efter central förhandling med motparten Svenska Flygbranschen står det klart att samtliga 61 anställda på cateringföretaget Gate gourmet får sina jobb tillbaka.

Per-Olof Norgren
Per-Olof Norgren. Foto: Justina Öster

– Gate gourmet tar tillbaka samtliga anställda och kommer nu att göra den omplaceringsutredning vi hela tiden begärt, säger Transports centrala ombudsman Per-Olof Norgren.

Syftet med utredningen är att undersöka om de personer som Gate gourmet vill säga upp på grund av flygkris, omorganisation och arbetsbrist, kan placeras om till andra arbetsuppgifter i företaget. Det är först när det är gjort som företaget kan börja säga upp personal, förklarar Norgren den gällande tågordningen.

Om alla de 61 anställda, som Gate gourmet sparkat under september, verkligen kommer att återvända till cateringjätten vid Arlanda, Landvetter i Göteborg och Malmö airport är inte klart.

– En del av dem har redan hittat andra jobb, konstaterar Per-Olof Norgren.

Hyvla ner heltidstjänster

Totalt handlar det om ett hundratal anställda som Gate gourmet velat göra sig av med, med hänvisning till krisen i flygbranschen. Bland dem är 61 medlemmar i Transport och har arbetat på förbundets avtal för civil flygpersonal. Det kollektivavtalet har bolaget velat byta ut mot Hotell- och restaurangfackets billigare cateringavtal. Andra åtgärder är att ”hyvla ner” heltidstjänster till deltid och införa så kallade kombitjänster. Det innebär att alla anställda ska kunna arbeta på alla avdelningar med alla arbetsuppgifter.

På det sättet skulle Gate gourmet säkra företagets fortlevnad på lång sikt har de meddelat via sin kommunikationsavdelning på huvudkontoret i Zürich, Schweiz. Några företagskommentarer från svenskt håll har inte gått att få.

För de cateringlastare, chaufförer och andra som hittills arbetat på Transportavtalet innebär det däremot lönesänkningar på mellan 3 000 och 9 000 kronor per månad och en rad försämringar av arbetsvillkoren.

Avtalsshopping

Transport har kritiserat, vad man uppfattar som avtalsshopping, att företaget inte tagit hänsyn till återanställningsrätten (inom nio månader) och inte följt turordningsreglerna (först in, sist ut). I senaste numret av Transportarbetaren berättar en kvinna i 60-årsåldern att hon sagts upp efter över 40 år i företaget. Samtidigt erbjöds personer med betydligt kortare tid i företaget ny anställning, på deltid, med ersättning enligt Hotell- och restaurangfackets avtal.

De 61 personer som nu får anställningen åter har valt att låta Transport representera dem vid förhandlingarna med Gate gourmet och arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen.

Vad händer med de övriga 40-talet anställda, som företaget valt att säga upp?

– Vi företräder bara medlemmar och majoriteten av dem är inte med i Transport. De tycker att ”vi struntar i det där bolaget. Vi vill inte tillbaka!”

”Göra om och göra rätt”

Transport har anklagat Gate gourmet för att gå sin egen väg, hasta igenom omorganisationen utan att lyssna till medarbetare och fack och strunta i lagar och regler. När bolaget väl genomfört sin utredning om det går att omplacera personal är det upp till Gate gourmet att kalla till ny lokal förhandling om uppsägning på grund av arbetsbrist, förklarar Per-Olof Norgren.

– De får göra om och göra rätt. Det här är ett första steg och det är bra.

Han tillägger:

– Vi står fast vid att Gate gourmet inte kan säga upp alla som går på Transports avtal.

Frågan kompliceras ytterligare av att Gate gourmet redan har omplacerat personer (de själva valt ut) till tjänster som blev lediga när de sa upp anställda. Bland dem som tillfrågats om ny kombitjänst på deltid finns bland annat en man som ringt Transport och förtvivlat undrat:

– Vad ska jag göra? Jag vill inte ha deltidstjänst. Men om jag tackar nej, hur ska jag då kunna försörja min familj? Vi får bara två dagars betänketid innan vi måste lämna besked.

Stannar kvar hemma

I praktiken innebär gårdagens förhandling att de som redan sagts upp stannar kvar hemma med den lön de har under sin uppsägningstid. För anställda som efter nya förhandlingar eventuellt ändå sägs upp kommer alltså tiden för slutdatum att flyttas fram i tiden. Det kan handla om veckor eller månader, allt beroende på hur arbetsgivaren agerar. Ett möjligt scenario är också att Transport ogiltigförklarar uppsägningarna på nytt.

Johan Einarsson.
Johan Einarsson. Foto: Justina Öster

Ombudsman Johan Einarsson på Transports flygavdelning kallar den senaste centrala förhandlingen (7 september) för ett steg i rätt riktning, men tillägger:

– Vi har en lång kamp framför oss. Det finns mycket kvar att göra på Gate gourmet.

Rikard Larsson.
Rikard Larsson. Foto: Justina Öster

Arlandaklubbens ordförande Rikard Larsson är försiktigt positiv.

– Vi sa till ledningen från början att de gjorde fel, men de lyssnade inte. Så visst är det här en seger för oss. Vi har anställningarna tillbaka, men får avvakta och se vad bolaget hittar på härnäst, säger han.

– Det blir bra om de nu följer turordningsregler och lagen om anställningsskydd och inte bara kör på. Men, vi är inte hemma än. Kanske kommer de att vilja köpa ut folk? Vi får se.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.