”Vi gör de uppsägningar som behövs”
Flygplats. Avtalsshopping, kallar Transport cateringföretaget Gate gourmets avsikt att byta transportarbetarnas avtal till ett billigare. Planen är också att hyvla ner hel- till deltider. Från mediaavdelningen i Schweiz kommer företagets svar, med hänvisning till corona.
Den globala cateringjätten har sitt huvudkontor I Zürich. Och det var dit Gate gourmets vd (general manager) i Stockholm Kimmo Piro hänvisade när Transportarbetaren i förra veckan ringde upp honom för att ställa frågor.
Kommunikationsspecialist (Communications Specialist) Isabelle Schöpflin börjar med att be om ursäkt för att svaret dröjt. Sedan bemöter hon medarbetarnas och fackets kritik i Sverige. (Här i översättning):
”Flygindustrin och av kringföretagen, inklusive Gate gourmet i Sverige, har drabbats allvarligt av covid-19. Som ett resultat av en betydande minskning i flygvolymerna är vi tvungna att agera utifrån denna situation för att försäkra oss om vår verksamhets fortlevnad på lång sikt.
Därför har vi slutfört informations- och samrådsprocessen tillsammans med representanter från alla yrkesgrupper och kommer att genomföra de uppsägningar som behövs i Sverige. Delar av vår personal kommer att erbjudas en flerupgifts-placering (multitask position) och organiseras inom Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal.
Vi erkänner att det här är en svår situation för vårt folk och deras familjer och gör vad vi kan för att stödja dem under dessa tider som saknar motstycke.”
Det Isabelle Schöpflin benämner fleruppgifts- eller multiuppgiftsplaceringar (multitask position) kallar arbetsgivaren i Sverige för kombinationstjänster. Tanken är att lastare och chaufförer också ska utföra arbetsuppgifter som i dag faller under Hotell- och restaurangfackets avtal. Som att diska, breda smörgåsar och packa flygplansvagnar med mat och dryck. Transport är kritisk till detta och befarar att det kan leda till mer stress och fler arbetsplatsolyckor.
Transportarbetaren har i flera artiklar på webbtidningen skrivit om Gate gourmets och Transports lokala och centrala förhandlingar, som slutat i total oenighet.
Företaget anser att man uppfyllt sin informationsskyldighet om den planerade omorganisationen och bytet från Transports kollektivavtal till Hotell och restaurangfackets, med lägre lönekostnader. Facket kontrar med att planerna är alldeles för otydliga, att företaget inte lyssnat på ett alternativt förslag och att konsekvenserna för bland annat arbetsmiljön är bristfälligt utredda.
De som i dag arbetar på Transports avtal skulle förlora mellan 3 000 och 9 000 kronor, berättar klubbstyrelsen med cateringchaufförer och lastare på Arlanda. Transports flygavdelning räknar samtidigt till att sammanlagt minst 100 tjänster skulle försvinna vid Gate gourmets arbetsplatser på tre orter – om bolaget driver igenom sina planer. Det vill säga Arlanda (Stockholm), Landvetter (Göteborg) och Sturup (Malmö airport).
En del av företagets anställda går i dag på Hotell- och restaurangfackets (HRF) avtal och uppgifter på sociala medier som bekräftats av anställda, säger att företaget redan sagt upp en anställd i 60-årsåldern som arbetat på Gate gourmet i över 40 år, på grund av arbetsbrist. Personen jobbade på Transports avtal och ska, enligt uppgifterna, ha ersatts av en anställd som nu arbetar på HRF:s avtal.