Från vänster Transports regionala skyddsombud Dan Holmberg, skyddsombud Thomas Belvén, Erik Johansson i klubbstyrelsen, klubbordförande Rikard Larsson, flygombudsman Johan Einarsson och vice klubbordförande Dadhy Makengo.
Close
Från vänster Transports regionala skyddsombud Dan Holmberg, skyddsombud Thomas Belvén, Erik Johansson i klubbstyrelsen, klubbordförande Rikard Larsson, flygombudsman Johan Einarsson och vice klubbordförande Dadhy Makengo.
Close
Kaos på cateringjätten

Transportare riskerar tusenlappar i lönetapp

Flygplats. Den globala catering-jätten Gate gourmet på Arlanda, Landvetter och Sturup vill dumpa lönerna och villkoren för alla anställda som i dag arbetar på Transports avtal. Med ett byte till Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal skulle personalen förlora flera tusenlappar. Därutöver vill företaget hyvla ner hel- till deltider.

Avtalsshoppa, är den fackliga termen, när företag vill gå över från ett avtal till ett annat för att sänka löner och lönekostnader. I augusti förhandlade fack och arbetsgivare lokalt vid tre tillfällen om de förändringar som Gate gourmet vill genomföra. Parterna skildes i oenighet. På alla punkter.

– Företagets inställning var ganska tydlig vid förhandlingarna: ”Vi struntar i vad ni tycker. Vi kommer att genomföra det här.” Från fackets sida presenterade vi en annan lösning, men ledningen var inte intresserad, säger Johan Einarsson.

Han är Transports ombudsman på flygavdelning 46.

Stämningen är bister kring mötesbordet på avdelningen i Märsta, några mil från Arlanda. Ett avtalsbyte skulle innebära en lönesänkning på mellan 3 000 och 9 000 kronor, konstaterar klubbstyrelsen som slutit upp. Via länk får de stöd av ytterligare två fackligt engagerade kollegor. På plats är också ombudsman Johan Einarsson och regionala skyddsombudet Dan Holmberg, som vittnar om en rad tidigare tvister med bolaget.

Gate gourmets anställda gör allt från att laga mat till att packa rullvagnar och köra ut både mat och dryck till planen, som de även tömmer vid ankomst. Personalen jobbar på två olika avtal, anpassade efter deras olika arbetsuppgifter, Transports och Hotell- och restaurangfackets (HRF).

Minskat resande till följd av pandemin har drabbat flygindustrin hårt. Och det var corona och arbetsbrist Gate gourmet hänvisade till när de kallade till förhandling om en omorganisation. Den omfattar alla flygplatser där företaget bedriver verksamhet i Sverige – Arlanda i Stockholm, Landvetter i Göteborg och Sturup i Malmö.

Bolaget vill säga upp ungefär hälften av sin nuvarande personalstyrka, uppger Johan Einarsson.

– Det handlar om mer än 100 heltidstjänster på de tre orterna, och skulle drabba anställda som arbetar på både Transports och HRF:s avtal. Gate gourmet vill dessutom hyvla ner de kvarvarande heltiderna till 80, 50 och 23 procent. Bara cirka nio heltidstjänster skulle bli kvar, säger han.

­­Majoriteten av tjänsterna ska hyvlas från 100 till 80 procent. I Göteborg vill man enbart ha 80-procentiga tjänster.

– Utöver det vill företaget skapa nya så kallade kombinationstjänster som är anpassade efter HRF:s, restaurangfackets, cateringavtal säger han.

Johan Einarsson sveper med handen:

– Här kring bordet har vi lastare och chaufförer. Gate gourmets plan är att de ska få nya arbetsuppgifter som att sköta disken, göra lättare matlagning och breda mackor, packa mat och vatten.

Det sköts nu av annan personal på bolagets olika avdelningar och tillhör HRF:s avtalsområde.

Så här stretar fack och arbetsgivare åt olika håll.

– Företaget försöker tvinga fram en förändring. Sedan skyller de på oss. Ledningen påstår att de säger upp alla anställda på Transports avtal eftersom vi inte går med på att de ska göra arbetsuppgifter som ligger utanför vårt avtalsområde, säger Johan Einarsson.

Han berättar att delar av personalen kommer att erbjudas nya anställningar i företaget. Gate gourmet har tagit fram en turordningslista (las-lista) över personalens anställningstid. Men också den är parterna oeniga om. Enligt Transport innehåller den flera felaktigheter.

I grunden anser företagsledningen inte heller att de behöver följa lagen om anställningsskydd, gällande företrädesrätt till återanställning, eftersom de övergår till ett annat avtal, uppger Johan Einarsson.

– Men vi håller fast vid att Transports avtal fortfarande är det som är tillämpbart och gäller.

Ett ledord för Gate gourmets omorganisation är flexibilitet, citerar killarna kring bordet. För de anställda innebär det mer otrygghet och ekonomisk osäkerhet.

– Det rör sig om hyvling och avtalsshopping från företagets sida. Man vill byta till ett avtal med lägre lönekostnader och sämre villkor för personalen, säger Johan Einarsson.

De fackliga förtroendemännen talar om att bolaget vill kunna handplocka vilka anställda som ska vara kvar. Något lagen om anställningsskydd (las) kom till för att motverka. De ser också en fara i en tystad och rädd personal. Att ingen törs säga sin mening av rädsla för att stöta sig med chefen.

– Vi ska stå med mössan i hand och be om mer tid för att kunna betala våra räkningar och köpa mat. Det är som att vara tillbaka på 1800-talet. Ingen av oss fackligt engagerade lär få behålla jobbet, om företaget driver igenom sin plan.

Runt bordet tolkas även flexibiliteten som en övergång till säsongsanställningar, något som är mer vanligt inom hotell- och restaurangbranschen. Företaget lyfter även ett tidigare krav, att starta en egen bemanningspool.

Johan Einarsson räknar upp en rad skillnader mellan Transports och HRF:s kollektivavtal:

  • I HRF:s avtal är både grundlön och ob-tillägg lägre. ”På julafton får du 21,76 kronor i timmen i ob-ersättning, jämfört med Transports 124 kronor per timme. På ett 10-timmarspass skulle du förlora en tusenlapp.”                
  • Veckoarbetstiden inom Transport är 36, 38 och 40 arbetstimmar. I HRF har du 40 timmar, oavsett om du jobbar helger, kvällar eller röda dagar.
  • I HRF:s avtal finns möjligheten att införa årsarbetstid. ”Du kan reglera så att du arbetar mer under sommaren än under vintern.” Det är alltså en anpassning för säsongsarbete.

– 80 procents tjänst går inte att leva på. Då måste man byta jobb. Hyran och avgiften till förskolan blir ju inte billigare. Inte kostnaden för att ta dig till jobbet heller. Sänkt lön skulle också påverka vår pension och a-kassa. Ja, alla ersättningar som är lönebaserade, påpekar de fackliga representanterna.

– Din kreditvärdighet ryker.

Gänget som samlats har stöd av kollegorna.

– Det blev tydligt vid ett medlemsmöte. Alla är emot att jobba deltid!

Klubbstyrelsen varnar också för försämrad arbetsmiljö och risk för fler olyckor:

– Ska vi först packa vagnar, sedan dra i väg till ett plan, lämna bilen och börja diska? Vi kommer att bli alldeles snurriga! Det händer olyckor hela tiden för att folk stressar och fler kommer det att bli.

Facket dömer också ut den riskbedömning företaget gjort inför omorganisationen.

– Det är ett hafsverk med bara nio funna riskpunkter, där problem behöver åtgärdas. Väldigt lite för att gälla tre orter och flera olika avdelningar.

Frågorna är många, arbetsbrist, hyvling och lönebortfall, radar Johan Einarsson upp.

– Men allt står och faller med ett eventuellt avtalsbyte.

Tidsmarginalen är kort. Gate gourmet vill dra i gång sin nya organisation redan den 1 oktober. Facket upplever att företaget passar på och använder pandemin för att driva igenom förändringar, som de velat genomföra länge. Tidigare har ledningen tagit bort kravet på lastbilskort för att köra cateringmat till flygplanen. En kompetenssänkning och lönesänkning, hävdar de. Och fyller på med skyddsombud som hindrats att utföra sina uppdrag och friskvårdsbidraget på 3 500 kronor som dragits in.

– Corona är ett svepskäl för att få medgörlig personal. Om företaget tagit upp allt detta tidigare, så hade det blivit världens liv. Nu gömmer man sig bakom viruset för att få sin vilja fram.

– Folk mår inte bra på jobbet. Det är inte många som vill gå dit. På pick and packavdelningen, där man packar vagnar, är stämningen jättedålig. Där erbjuder företaget bara 50 procentiga tjänster.

Johan Einarsson fyller i där klubbstyrelsen slutar:

– Rätten till heltid tänker vi inte rucka på. Det avtalsbyte och allt det andra som företaget vill genomföra har tagits upp i Transports förbundsstyrelse. Vi känner ett enormt stöd från hela förbundet. Frågan om avtalsshopping och hyvling rör hela arbetsmarknaden, inte bara Gate gourmet.

Fotnot: Gate gourmet är ett globalt företag med huvudkontor i Schweiz och verksamhet i över 60 länder. Företaget startades 1992 från Swissair catering och hade 2019 omkring 43 000 anställda, enligt förtagets webb.gategroup.com.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Medarbetare:
    4 september, 2020

    Hej
    Nu har de börjat säga upp medarbetare på GG. Och de går inte efter LAS, de säger att det inte finns någon LAS-lista på Transport utan de handplockar favoriter och erbjuder dem sen tjänst på HRF:s avtal. Hur tänker de? Det här är ett stort brott mot LAS!

Lästips:

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Kollegorna lyser upp flygvärden Danijel Kovacic arbetsdagar. ”Vi är glada, sociala och utåtriktade, även om vi fått stiga upp 03.00. Annars skulle det vara svårt att ha det här jobbet.” Foto: Justina Öster

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.