Ge mobbade en egen ombudsman
Han vill ha en särskild mobbningsombudsman med rätt att dra kränkande arbetsgivare inför rätta. Möjligheten till en oberoende prövning skulle vara bra för den psykiska hälsan, tror psykologen Stefan Blomberg.
Stefan Blomberg jobbar som psykolog på arbets- och miljömedicinska enheten på universitetssjukhuset i Linköping. Han skriver också på en avhandling om arbetsplatsmobbning. I februari kom hans bok Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder ut. I samband med det blev han kontaktad av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att diskutera förslaget om en särskild ombudsman.
1. Varför en mobbningsombudsman?
– Vi har ett systemfel i dag. Arbetsmiljöverket kan inte komma åt att granska mobbning ordentligt eftersom det inte ligger i deras uppdrag. Det kan till exempel titta på om det finns någon policy mot mobbning, men inte hur den tillämpas. Och facket har egentligen inga möjligheter alls. Det finns ingen chans att få sin sak prövad av en oberoende instans. Vi har ju en lång tradition av ombudsmannafunktioner i Sverige med en ganska god förebild i diskrimineringsombudsmannen (DO).
2. DO vinner ju långt ifrån alltid …
– Tyvärr har DO inte rosat marknaden direkt. Man har haft svårt att få bra snurr på sin verksamhet. Jag tror inte det är lämpligt att mobbningsfrågorna tas om hand av DO. Det är bäst att inrätta en särskild mobbningsombudsman.
3. Vem får anmäla?
– Man måste självklart kunna anmäla själv. Till DO är det facket som ska anmäla, vilket är helt barockt egentligen. För om facket självt är involverat så anmäler det ju inte.
4. Vem har tolkningsföreträdet när ord står mot ord?
– När man utreder något så räcker varken den mobbades eller den mobbandes påståenden och upplevelser. Man måste titta på vad som faktiskt har hänt. Kan man belägga ett mönster över tid? De orden, den kritiken, den bedömningen som ingen annan fick, den omplaceringen, den löneutvecklingen som är jättekonstig … Kan vi också lägga in en maktskillnad där de som utsätter är fler, eller att det är en chef som använder maktövertag, ja då har vi rekvisiten för mobbning.
– Maktskillnaden är viktig eftersom det är den som skiljer konflikter från mobbning. Det är maktförhållandet som bryter ner människor så dramatiskt. Vad jag än gör så blir det värre, allting vänds emot mig. Folk som utsätts för det brukar beskriva det som att man förlorar sig själv fullständigt.
5. Hur ska man i ett sådant läge kunna lyfta luren och ringa mobbningsombudsmannen?
– Har man brutits ner totalt så kanske man inte orkar det. Men många beskriver att de önskar att det fanns någon oberoende instans. Bara att veta att det finns ett nummer att ringa, att det finns en aktör som inte sitter i knät på någon och som har makt och resurser att väcka åtal och kräva skadestånd, skulle kunna ha en indirekt hälsoskyddande effekt på alla utsatta från dag ett.
6. Tror du facket välkomnar en ny ombudsman?
– Ja, så som jag har förstått det. Många fackliga tycker mobbningsärenden är jättesvåra. Att som skyddsombud framföra beskyllningar om mobbning till en chef som man ska arbeta med är jobbigt. Vissa fack företräder ju även cheferna. Det blir jätteknepigt.