Stefan Blomberg är ordförande i Sveriges förening för arbets- och organisationspsykologer.
Close
Stefan Blomberg är ordförande i Sveriges förening för arbets- och organisationspsykologer. På fritiden gillar han att fotografera och spela gitarr i ett jazzband.
Close

Ge mobbade en egen ombudsman

Han vill ha en särskild mobbningsombudsman med rätt att dra kränkande arbetsgivare inför rätta. Möjligheten till en oberoende prövning skulle vara bra för den psykiska hälsan, tror psykologen Stefan Blomberg.

Stefan Blomberg jobbar som psykolog på arbets- och miljömedicinska enheten på universitetssjukhuset i Linköping. Han skriver också på en avhandling om arbetsplatsmobbning. I februari kom hans bok Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder ut. I samband med det blev han kontaktad av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att diskutera förslaget om en särskild ombudsman.

1. Varför en mobbningsombudsman?

– Vi har ett systemfel i dag. Arbetsmiljöverket kan inte komma åt att granska mobbning ordentligt eftersom det inte ligger i deras uppdrag. Det kan till exempel titta på om det finns någon policy mot mobbning, men inte hur den tillämpas. Och facket har egentligen inga möjligheter alls. Det finns ingen chans att få sin sak prövad av en oberoende instans. Vi har ju en lång tradition av ombudsmannafunktioner i Sverige med en ganska god förebild i diskrimineringsombudsmannen (DO).

2. DO vinner ju långt ifrån alltid … 

– Tyvärr har DO inte rosat marknaden direkt. Man har haft svårt att få bra snurr på sin verksamhet. Jag tror inte det är lämpligt att mobbningsfrågorna tas om hand av DO. Det är bäst att inrätta en särskild mobbningsombudsman.

3. Vem får anmäla? 

– Man måste självklart kunna anmäla själv. Till DO är det facket som ska anmäla, vilket är helt barockt egentligen. För om facket självt är involverat så anmäler det ju inte.

4. Vem har tolkningsföreträdet när ord står mot ord? 

– När man utreder något så räcker varken den mobbades eller den mobbandes påståenden och upplevelser. Man måste titta på vad som faktiskt har hänt. Kan man belägga ett mönster över tid? De orden, den kritiken, den bedömningen som ingen annan fick, den omplaceringen, den löneutvecklingen som är jättekonstig … Kan vi också lägga in en maktskillnad där de som utsätter är fler, eller att det är en chef som använder maktövertag, ja då har vi rekvisiten för mobbning.

– Maktskillnaden är viktig eftersom det är den som skiljer konflikter från mobbning. Det är maktförhållandet som bryter ner människor så dramatiskt. Vad jag än gör så blir det värre, allting vänds emot mig. Folk som utsätts för det brukar beskriva det som att man förlorar sig själv fullständigt.

5. Hur ska man i ett sådant läge kunna lyfta luren och ringa mobbningsombudsmannen? 

– Har man brutits ner totalt så kanske man inte orkar det. Men många beskriver att de önskar att det fanns någon oberoende instans. Bara att veta att det finns ett nummer att ringa, att det finns en aktör som inte sitter i knät på någon och som har makt och resurser att väcka åtal och kräva skadestånd, skulle kunna ha en indirekt hälsoskyddande effekt på alla utsatta från dag ett.

6. Tror du facket välkomnar en ny ombudsman?

– Ja, så som jag har förstått det. Många fackliga tycker mobbningsärenden är jättesvåra. Att som skyddsombud framföra beskyllningar om mobbning till en chef som man ska arbeta med är jobbigt. Vissa fack företräder ju även cheferna. Det blir jätteknepigt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Maj-Britt Bernhsvege:
    10 augusti, 2017

    Absolut nödvändigt men den oberoende ombudsman. Det är direkt livsfarligt att mobbade skall lämnas ensamma med sina skador och med arbetsgivare som inte bara är i överläge utan också har ett intresse av att mörka sanningar och en fackförening som säger ord står mot ord. Hur skall en svårt skadad förvirrad deprimerad person som fått sin tillit krossad kunna hävda sin rätt om det inte finns en oberoende instans att vända sig till.

    Försöker den skadade själv med hjälp av sina sista krafter ordna upp situationen genom att fly och söka andra arbeten äger arbetsgivarna referenserna och den drabbade tvingas flytta lång bort för att få nytt arbete. Att flyttningar och fler arbetsbyten i detta läge stressar de skadade vilket kan få till följd att denne får sitt immunförsvar så skadat att det uppstår en massa fysiska sjukdomar och inte tål flera trauman utan återinsjuknar och därefter aldrig återkommer i arbete. Därefter kan de skadade av statens utredare få veta att de inte så sjuka att de omfattas av arbetsskadeförsäkringen bara för att de kunnat arbeta mellan sjukfallen. Eller att den psykiska tortyr de utsatts för ingår i de i LAF sk. undantagen Läkarintyg eller journalanteckningar beaktas inte och den skadade försätt ekonomisk och social vanmakt.
    Om det finns ett mobbningsombud som den skadade kan lita till och som hjälper att få rättigheterna tillgodosedda redan från början och som hindrar statens myndigheter från att konstruera falska utredningar blir rättssäkerheten bättre

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.