Krönika. Avtalsrörelsen 2016 drar snart i gång på allvar. Förbundet kommer att genomföra en stor avtalskonferens på Runö kursgård under vecka 42. Där och då kommer vi att formulera våra avtalskrav.
Det är dock redan nu på plats att säga att några höga löneökningar tror jag inte blir aktuellt. Precis som tidigare år kommer facken inom industrin att sätta ”märket” som vi andra har att förhålla oss till. För Transports del kommer vi dessutom att kräva kompensation för den löneglidning som industrin har tagit ut under de senaste åren. Det är inte särskilt mycket pengar vi talar om, men det är viktigt att våra medlemsgrupper inte halkar efter i löneutvecklingen.
Transports medlemmar utför ett minst sagt lika viktigt arbete som arbetarna inom industrin, och ska också ha löner som ligger i paritet med deras.
Ytterligare ett stort arbete som ligger framför oss är det medborgarinitiativ som europeiska transportfederationen ETF:s styrelse har beslutat att genomföra.
Arbetsnamnet för detta projekt är Fair transport Europe. I korthet går det ut på att samla in en miljon namnunderskrifter för att på så sätt tvinga EU-kommissionen att vidta åtgärder mot den allt mer tilltufsade transportmarknaden i Europa. Det handlar inte bara om kaoset inom lastbilstrafiken utan i lika stor grad om problemen inom civilflyget och insjöfarten, i hamnar och på järnvägen. Kraven på billiga transporter har slagit hårt mot alla transportslag i Europa och vi ser hur arbetstagare utnyttjas hänsynslöst på många olika sätt.
Det måste bli stopp för detta.
Medlet är ett medborgarinitiativ. Det är en möjlighet som sedan den 1 april 2012 öppnar för allmänheten att mer direkt påverka EU-politiken.
Medborgarinitiativet, som infördes genom Lissabonfördraget, innebär att om en miljon medborgare från minst en fjärdedel av EU-länderna går ihop kan de uppmana kommissionen att lägga fram lagförslag på områden där den har befogenhet.
Innan Lissabonfördragets tillkomst var det endast kommissionen som hade rätt att lägga fram lagförslag. Men med mycket dåliga opinionssiffror och ett lågt förtroende för hela EU-projektet ansåg uppenbarligen kommissionen – utan att direkt jubla – att man måste acceptera denna förändring.
Kommissionen tog sig naturligtvis friheten att själv utforma reglerna kring medborgarinitiativen, och därför har det blivit oerhört komplicerat att initiera ett sådant. Först måste man organisera en så kallad medborgarkommitté, som ska bestå av minst sju EU-medborgare från minst sju olika länder. Kommittén har sedan ett år på sig att samla in namnunderskrifter från allmänheten, och dessa måste kontrolleras och bestyrkas av de behöriga myndigheterna i varje land.
Organisatörerna deltar sedan i en utfrågning anordnad av Europaparlamentet. Kommissionen har tre månader på sig att pröva initiativet och avgöra hur den ska gå vidare.
Trots dessa svårigheter har ETF och dess medlemsorganisationer beslutat att göra allt som är möjligt för att kröna projektet med framgång. Där har du som enskild medlem i förbundet också chansen att engagera dig i arbetet med att samla in namnunderskrifter. Själv kommer jag att vara ute på gator och torg för att delta i insamlingen. Samtidigt hoppas jag kunna väcka intresse och kunskap om transportarbetare och deras arbetssituation.
Kanske ses vi där!