Gemensamma mål en styrka för LO

Krönika LO-styrelsen antog nyligen ett dokument som till största del utarbetats av avtalsrådet inom LO. Dokumentet, med titeln Gemensamma långsiktiga mål för tre kongressperioder, kommer att få stor betydelse framöver. Det utgör ett styrdokument för LO och dess 14 förbund fram till år 2028, vilket Transport välkomnar.

För oss, som tyvärr ganska ofta har en annan uppfattning än övriga LO-förbund i denna typ av frågor, är det extra glädjande att LO lyckats samla alla förbunden till en gemensam uppfattning. Självklart återfinns inte allt som vi velat och som vi argumenterat för i styrdokumentet. Ibland får man ge upp sin egen ståndpunkt till förmån för någon annans. Precis som vi har gjort det i några fall har så andra gett upp sina ståndpunkter till förmån för våra.

Fackets huvudsakliga uppgift är att via förhandlingar och avtal skapa bästa möjliga löne-och anställningsvillkor för medlemmarna. I det arbetet är lönepolitiken den viktigaste delen av fördelningspolitiken.

Men det finns även andra politiska områden som facket måste arbeta med. Gärna då i samklang med lönepolitiken. Några av dessa torde vara anställningstrygghet, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner och avtalsförsäkringar.

Alla dessa områden, plus några till, finns med i styrdokumentet – vilket gör det i stort sett heltäckande för fackets verksamhet. Dokumentet ska inte uppfattas som något utopiskt och ouppnåbart. Tvärtom är det realistiska mål som satts, som både är pragmatiska och praktiskt möjliga att förverkliga. Det förutsätter att alla förbunden fokuserar och verkligen anstränger sig till det yttersta för att leva upp till de mål vi stakat ut.

Transport har under ett par års tid argumenterat för att införa allmängiltighetsförklarade kollektivavtal i vissa branscher. Avtalen skulle då upphöjas till lag och gälla alla, även utländska arbetare som arbetar tillfälligt i svenska företag.

Detta har mötts av skepsis från andra LO-förbund som vill värna om den svenska modellen där parterna tar ansvar för arbetsmarknaden genom rikstäckande kollektivavtal. Det är en modell som även Transport anser är bra. Men, som min gamla åkare alltid hävdade, stämmer inte kartan och verkligheten överens – är det verkligheten som gäller!

Tyvärr kan jag konstatera att de grundläggande förutsättningarna för att upprätthålla den svenska modellen inom åkerinäringen håller på att rubbas. Kollektivavtalets täckningsgrad och den fackliga organisationsgraden håller på att förändras. Till det sämre, tyvärr. Detta är den direkta orsaken till att förbundet tillsammans med Biltrafikens arbetsgivareförbund genomfört studieresor till Finland, Norge och Holland för att titta på deras system med allmängiltiga kollektivavtal.

I LO:s styrdokument återfinns en text som berör detta. Jag är nöjd med att övriga förbund insett hotet mot den svenska modellen och accepterat en text som säger att LO-förbunden kan behöva ompröva sin hållning och tvingas agera för allmängiltigförklaring av kollektivavtalen – detta om förutsättningarna för den svenska modellen rubbas.

Detta ger Transport fortsatt möjlighet att jobba med frågan. Det är viktigt att slå fast att förbundet först och främst vill behålla den svenska modellen och att allmängiltiga kollektivavtal inte kommer att ersätta den. Dessa kommer att användas enbart i de sektorer där massiv social dumpning förekommer.

LO:s ambitioner om att skapa en arbetsmarknad där godtycke ersätts med respekt är ett steg i rätt riktning. Icke desto mindre var företrädare för arbetsgivarna snabba med att håna och förlöjliga LO när styrdokumentet presenterades. Bland annat kallade man LO:s ambitioner för 1970-talsromantik, och man hävdade att LO drömmer sig tillbaka till fornstora dagar.

Låt mig skicka en hälsning till arbetsgivarnas språkrör var de nu än må befinna sig i det politiska landskapet – ge f-n i att raljera över arbetarnas berättigade krav på vettiga arbetstider, krav på en hygglig lön, krav på en säker arbetsmiljö, krav på jämställda löner, krav på trygga anställningar! Alla dessa krav och en hel del därtill kommer ni säkert känna igen när vi möts vid förhandlingsbordet i nästa års avtalsrörelse.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Transportarbetarens logga

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Under större delen av 1900-talet och början av 2000-talet förknippades gröt främst med äldre generationer och småbarn. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.