Genmäle: Anklagelserna i Transportarbetaren är grundlösa

Färdtjänst. Med anledning av den artikel som ni publicerat om det företag som jag driver, K-holm vård och omsorg AB, och de påståenden om vår verksamhet som ni gör, vill jag säga följande:

Jag vet att taxinäringen – liksom Transportarbetareförbundet – är en manligt dominerad värld. Vi är inte många kvinnor som driver taxiföretag och vi kan i bland känna att det finns ett motstånd mot oss när vi bryter oss in i den traditionellt manliga sfären. Men att Transportarbetareförbundets officiella tidning skulle tro att en kvinna inte kan driva ett taxiföretag utan att styras av sin man är i dag nästan för illa för att vara sant. De anklagelser ni riktar mot bolaget är grundlösa och bygger på en förlegad syn på kvinnor som företagsledare.

Mitt bolag har vunnit kontrakt för Västtrafik och Hallandstrafiken. I båda fallen har mitt bolag granskats och godkänts av professionella upphandlare, upphandlare utan förlegad syn på kvinnor eller företagare födda utomlands. Det vore bra om även Transportarbetareförbundet kunde modernisera sig lite och börja granska verksamheten, så som den är och inte så som ombudsmännen fabulerar ihop över fikabordet.

I båda uppdragen som K-holm vård och omsorg AB vunnit följer företaget de regler som Västtrafik och Hallandstrafiken har rubricerat i upphandlingsunderlaget när det gäller lön och arbetstid.

Punkt 1. Det krav på lön som Västrafik samt Hallandstrafiken ställer ligger betydligt högre än den nivå som Taxiföraravtalet innehåller. Detta är obligatoriskt för samtliga trafikföretag.

Punkt 2. Både Västtrafik och Hallandstrafiken ställer höga krav på att trafikföretag följer gällande krav på arbetstidsregler. Löpande kontroller från upphandlande myndigheter kommer göras.

Punkt 3. Den artikel som publicerades i Transportarbetarnas tidning den 17 oktober 2017 lägger stort fokus på att min man Sultan kommer att finnas med i bakrunden och därigenom delaktig i driften av företaget. Detta är ett påstående som är fullständigt felaktigt. Visst är jag gift med honom och det som tidigare hänt vill jag inte kommentera, utan han får göra sitt bästa med det som drabbat honom.

Jag äger K-holm vård och omsorg AB till 100 procent med min dotter som suppleant och har anställda som jag fullständigt litar på arbetar för att ställda krav uppfylls.

Replik från Transportarbetaren

Som skribent och ansvarig utgivare för Transportarbetaren har jag aldrig påstått att kvinnor inte kan driva taxiföretag. Jag har heller inte riktat några anklagelser mot K-holms vård och omsorg.

Jag påstås också ha lagt ”stort fokus” på att Sultan Salimovic ”kommer att finnas med i bakgrunden och därigenom vara delaktig i driften av företaget”.

Det är inte heller korrekt.

I artikeln redogör jag kortfattat för Sultans Salimovics affärsverksamhet i Sörmland. En verksamhet som innefattat en rad konkurser, stora skatteskulder och besvikna chaufförer.

Jag berättar också att Sultans hustru nu lagt anbud och vunnit färdtjänstkontrakt på västkusten, genom bolaget K-holms vård och omsorg.

Jag konstaterar att facket, Svenska Transportarbetareförbundet, befarar att Sultan finns med i bakgrunden i hustruns bolag och att det i fackförbundet finns misstankar om ett bulvanförhållande.

I artikeln intervjuas Sultan Salimovic. Han citeras och uppger då att han inte kommer ha någon roll alls i K-holms vård och omsorg.

Innan genmälet skickades till redaktionen blev vi kontaktade av en person från bolaget. Ett ombud.

Usnija Salimovic: du är välkommen att kontakta Transportarbetaren själv så gör vi en intervju direkt med dig om färdtjänstbranschen, kvinnligt företagande och de svårigheter som kan uppstå om en närstående bedrivit oseriös affärsverksamhet inom samma näringsgren.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Bengt:
    23 oktober, 2017

    Bra

  2. Tord Hansson:
    23 oktober, 2017

    Det är bra ni granskar färdtjänst träsket. I just detta fallet är väl risken ganska stor för ett bulvanförhållande. Är kanske så enkelt att Usnija känner sig träffad. Fortsätt ni och göra ett bra arbete

Lästips:

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.