Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.
Close
Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.
Close

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Titeln på projektet, där sju medlemsländer medverkat, är Don’t GIG Up, Never! Som underrubrik står frågan Mot schyst plattformsarbete? Men Sirin Celik har en mörk syn på framtiden:

– Ett gigsamhälle ligger inte alls långt bort. Det vore ett samhälle där anställningstrygghet inte spelar någon som helst roll då företagens flexibilitet står över allt, samtidigt som det redan i dag är tydligt att arbetare blir alltmer desperata efter jobb, säger hon.

Sirin Celik har för Transportarbetareförbundet genomfört fallstudier på tre svenska plattformsföretag: Taskrunner, Tiptapp och Yepstr. Vid projektets avslutande konferens om gigjobb i Rom den 7 juli presenterade hon fallstudierna, liksom de som deltagit från övriga sex EU-länder.

Tidigare har de mötts vid workshops i Warszawa och Madrid.

– Det har varit en stor behållning att träffa de andra i projektet om gigjobb i medlemsländerna. Våra diskussioner har fått mig att inse att det inte finns några begränsningar i vilka medel och metoder som plattformsföretagen använder sig av, säger Sirin Celik.

Hon tar upp ett italienskt företag, BeMyEye, vars verksamhet bygger på att ”arbetare” kan tjäna pengar på att fotografera butikers skyltfönster. Uppgifterna säljer sedan plattformsföretaget vidare till andra företag. Inkomsten för varje fototillfälle motsvarar någon krona, och är dessutom mycket osäker – om andra fotat samma skyltfönster delas potten som finns för uppdraget.

– Ändå finns det tre miljoner användare av företagets app…

Don’t GIG Up, Never! är finansierat av EU-kommissionen. Projektet rymmer också en beskrivning av de sju deltagande ländernas utveckling när det gäller ekonomi och arbetsmarknad. I jämförelse kan den svenska verkligheten te sig bra.

Men Sirin Celik ser att normförskjutningen också gäller här hemma: Den svenska modellen är inget vaccin i en utveckling mot ett mer individualiserat samhälle, med uppluckrad anställningstrygghet och tal om att bara jobba för sig själv. Till en ersättning av runt 50 kronor i timmen som hos företaget Tiptapp, vars affärsidé bygger på att privatpersoner skjutsar andras skräp till soptippen.

För anständiga villkor för gigjobbarna krävs stärkt anställningstrygghet och reglering av plattformsföretagens verksamhet, enligt Celik:

– En framtid där allt fler måste ta gigjobb är annars inte långt borta. I Sverige är vi redan där när vi diskuterar så kallade enkla jobb och ökad flexibilitet för företagen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Wolt är en av de största leverantörerna i Sverige. Foto: Justina Öster

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.