”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.
Close
”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.
Close
Månadens medlem

Gladiatorn i Skärnäs hamn

Hamn. 18 år gammal började Linda Gröning som ”extring” i Skärnäs hamn. Då hade hon redan sommarjobbat och städat där ett par år. Annars är Linda mest känd som Gladiatorvinnare. Hennes, sambons och döttrarnas fritid går i träningens tecken.

Det var fotbollslaget som anmälde Linda till Gladiatorerna. Hon visste inte om det.

– Jag var skärrad över att vara med på tv, jobbigast var att prata. Men när vi hade kört första grenen släppte det och sen var det bara roligt.

Programledare var längdskidåkaren Gunde Svan och Agneta Sjödin, från Hudik, betonar Linda, som särskilt minns gatloppet.

– Att springa och buffla var jag bra på. Jag hade noll teknik, gick på styrka, vilja och ren tjurighet. Men jag vann ju, det får jag leva på länge.

Att Linda började i hamnen vid Iggesunds bruk föll sig naturligt. Pappan var hamnarbetare och körde kran och mamman jobbade på kontoret. Det har nog bidragit till att hon, som första kvinna i hamnen, sluppit den ”gubbiga” behandling som hon hört andra kvinnliga stuveriarbetare vittna om.

– Jag har aldrig varit rädd att ta i och jobba. Jag kör hjullastare, truck, kran, lastbil och terminaldragare. De flesta av oss gör allt. Det är bra, sitter man och kör samma maskin varje dag får man ju skador. Och det är roligare att växla arbetsuppgifter.

I dag har tre tjejer fast anställning i hamnen, men många fler finns bland de extraanställda, extringarna. Förr fick Linda arbeta mycket mer med kroppen, bli rejält svettig. Det kan hon sakna nu när maskinerna tagit över. Men fortfarande säger folk: ”Oj, jobbar du i hamnen? Då måste du vara stark!”

– Nej, smidig, svarar Linda. Det var förr i tiden man handlastade fartygen. Nu kan alla jobba här, även klena killar.

Linda Gröning bland kollegorna i lunchrummet. Foto: Justina Öster
Linda Gröning bland kollegorna i lunchrummet. Foto: Justina Öster

Hon ler. Stämningen är god i lunchrummet med härlig utsikt över vattnet. Mycket skämt, högt i tak och bra chefer. Att maskinerna tagit över märks också i personalstyrkan. När Linda började var de 40 fasta, nu har de krympt till cirka 25. Men extringarna är betydligt fler.

– Roligast är att köra kran. Det är som att åka karusell, man sitter högt uppe med fin utsikt.

Hon gillar att lasta och lossa, allt från kartong till flis, sågade träbarer, pappersmassa och massaved. Stiltje är trist, när till och med städning och servicearbete är gjort.

Linda tränar bodypump och spinning och är instruktör tre gånger i veckan i kettlebell och tabata. Funktionell träning, beskriver hon, där man använder hela kroppen, övar kondition, styrka, explosivitet och balans.

Döttrarna dansar performance cheer, en sorts uppvisningsdans med träning och tävlingar, så där är hon lagmamma. Sambon träffade hon på gymmet.

– Han är likadan som jag, säger Linda Gröning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kollegorna lyser upp flygvärden Danijel Kovacic arbetsdagar. ”Vi är glada, sociala och utåtriktade, även om vi fått stiga upp 03.00. Annars skulle det vara svårt att ha det här jobbet.” Foto: Justina Öster

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Jörgen Wärja och Mikael Gustafsson, avdelning 2 hamn

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."