Close
Rapportförfattarna Johan Hall, Mats Erikson och Monika Arvidsson vid presentationen i plenisalen i LO-borgen, Stockholm.
Close

Global utblick från LO-borgen

Internationellt. Majoriteten av världens länder hindrar i dag människor att gå med i en fackförening. Och när demokratin trängs tillbaka blir facken måltavla. Men det finns också positiva exempel i världen på stärkt facklig närvaro, visar en ny rapport från LO.

På torsdagen presenterades rapporten, inför en fullsatt plenisal hos LO.

Internationell ekonomi, rättvis klimatomställning, ojämlik arbetsmarknad och företagens vinster – rapporten Global facklig utblick tar upp en rad områden som rör det som sker i världen ur ett fackligt perspektiv. Samtidigt är ambitionen att vara lättillgänglig, enligt författarna på LO:s internationella enhet.

– Tanken är att rapporten ska ge en överblick över hela fältet. Så vitt vi vet är det den enda rapporten i sitt slag. Andra rapporter har ofta tema, eller rör ett område, sa LO:s utredare Mats Erikson.

Han lyfte också det som LO:s ordförande, Susanna Gideonsson, skriver i rapportens inledning:

– Om vi låter makthavarna ställa arbetare mot arbetare och försvaga facket i ett land så kan det i framtiden ske också hos oss. Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk.

LO-ordförande skulle enligt planen ha presenterat rapporten, men hade fått förhinder.

Presentationen gjordes både digitalt, via Teamslänk, och på plats i LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm – en på många vis symbolisk plats för arbetarrörelsen. Symbolisk är också förskjutningen av makt från torget ned till Stureplan som skett sedan slutet av förra århundradet.

Maktförskjutning präglar på sina håll även fackens ställning internationellt. Skiftande politiskt styre ligger ofta bakom förändringarna.

I rapporten lyfts att demokratiska framsteg som gjorts under 1900-talet helt raderats under de senaste 35 åren. I dag lever 72 procent av världens befolkning i länder med olika slags auktoritärt styre. För tjugo år sedan levde en majoritet i demokratiska länder.

När demokratin pressas tillbaka blir det också allt svårare för facken att organisera. Om det ens är möjligt – rapporten tar upp att en majoritet av världens länder, 77 procent, hindrar människor att ansluta sig till ett fackförbund, hela 87 procent av länderna inskränker strejkrätten.

Sjunkande löneandel

Rapporten pekar också på att lönernas andel av ekonomin har sjunkit under flera årtionden. I dag sjunker reallönerna samtidigt som företagens vinster slår rekord. Det har fått fackliga organisationer över hela världen att trycka på för högre löner och offentliga investeringar, skriver rapportförfattarna.

Men rapportförfattarna vill inte heller enbart lyfta den mörka utvecklingen och den tuffa ekonomiska situationen:

– Det finns en risk att allt framstår som nattsvart, sa Mats Erikson.

Han pekade också på flera goda exempel, där utvecklingen gått i positiv riktning:  Byggnads som tillsammans med förbund i länder lyckats få bättre villkor för byggarbetare i Qatar, ökad facklig organisering i USA för första gången på många år och att ILO, FN:s Internationella Arbetsorganisation, lyckats få till en bindande konvention om allas rätt till en god arbetsmiljö.

Rapporten avslutas med en lista på internationella verktyg för att realisera det LO och LO-förbunden vill. En stor del av det internationella arbete görs inom ramen för Världsfacket International Trade Union Conference (ITUC), som har 333 medlemsorganisationer i världen. Tillsammans representerar facken 208 miljoner löntagare.

Rapporten Global facklig utblick är skriven av Monika Arvidsson, Mats Erikson och Johan Hall på internationella enheten på LO. Tanken är att den ska bli den första i en årligen återkommande rapport om vad som sker i världen ur ett fackligt perspektiv. Här går det att läsa den i sin helhet: Global facklig utblick

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Samling för branschen

Åkeri. Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.