Gordon Delivery prisade av kungen – anklagas för lönestöld

Arbetsrätt. Gordon Deliverys grundare Ali Ghoce har prisats som årets pionjär av kungen. Det miljardvärderade företaget har kollektivavtal men inga anställda chaufförer. Chaufförerna får varken avtalsenlig lön eller betalt för alla timmar de jobbar.

– Det är slavarbete, så säger en tidigare förare som jobbat med att köra ut mat i Gordon Deliverys lätta lastbilar för bland annat Coop och Axfood.

Transportarbetaren har varit i kontakt med ett flertal förare som jobbar eller har jobbat för Gordon Delivery. Uppgifterna är samstämmiga. Förarna säger att företaget systematiskt stjäl deras lön. Chaufförerna säger att de får körscheman som inte går att hålla men att Gordons personal kapar bort övertidstimmar. Det rör sig om allt mellan ett par till

Mer än 20 timmar i månaden. Transportarbetarens källor har tillsammans erfarenhet av lönestöld som pågått mer än två år bakåt i tiden.

Källorna jobbar eller har jobbat för Gordon Delivery i Göteborg. På anställningskontrakten har det stått Cool Company eller Delivery Solution. Kontrakten hos Delivery Solution har varit på noll timmar och förarna har saknat all form av anställningstrygghet. Hos Cool Company har kontakten varit löpande med en månads uppsägningstid och haft en ungefärlig arbetstid på 20 timmar i veckan.

Samtidigt har förarna enbart kommunicerat med personal som jobbar på något av Gordon Deliverys arbetsställen. Tidrapporterna ändras i interna it-system och varje delmoment som ska avlönas måsteattesteras av någon på platskontoret i Göteborg. Enligt en källa med god insyn i trafikledningens arbete är lönestölderna systematiska och det rör sig om obetalda löner för stora summor.

En förare som slutat på företaget har periodvis försökt ta upp att han inte fick betalt för all tid han jobbat.

– Först sa de att de skulle fixa det. Men ingenting hände. Om vi klagade mer så straffade de oss. De avbokade våra pass i en vecka eller så bokade de om oss till de värsta rutterna. Där det var ännu mer obetald övertid.

Tid då Gordon inte kan fakturera kunder är ofta obetald för chaufförerna. Som när de bokas in på pass i Kungsbacka för att köra ut Coops matkassar. Arbetsdagen påbörjas vid distributionscentralen i Göteborg på morgonen, men lönen börjar inte ticka in förrän chauffören nått Kungsbacka. Väl i Kungsbacka brukar passet brytas efter ett par timmar om det saknas körningar.

Då är förarna strandade i timtal, utan lön, för att sedan börja om att köra ut kassar på eftermiddagen och kvällen.

Gordon Delivery är med i biltrafikensarbetsgivarförbund och är därför bundna av kollektivavtal. Men de anställer inte chaufförerna själva utan har anvisat dem till andra bolag. Men det är Gordon Delivery som satt chaufförslönerna. Transportarbetaren har tagit del av avtal som visar löner som är 10–25 kronor under kollektivavtalet, dessutom är ob-ersättningen betydligt lägre än i kollektivavtalet. Samma månad vi gjorde granskningen har lönerna justerats upp och är nära avtalet.

Johan Flanke är kommunikationsansvarig på Gordon Delivery. Han förnekar att företaget systematiskt kapat förares timmar. Däremot ska Gordon Deliverys personal ha justerat tidrapporter när förare ”maskat”.

– Det som inte fungerat bra är hur vi har hanterat det här. Det är förare som inte är anställda av oss och då ska vi inte gå in och justera deras tidredovisningar, det är mellan förarna och deras arbetsgivare. Här behöver vi jobba på ett annat sätt framöver, säger Johan Flanke.

Rättelse. I en tidigare version av den här artikeln stod det att förare anställda genom Cool Company hade noll timmar i anställningskontrakten. Det var felaktig. Brödtexten är nu ändrat och korrekt information är tillagd.

Jobbar du som chaufför hos Gordon Delivery eller på ett annat företag som levererar mat i budbil? Har du information du vill dela med dig av? Kontakta reporter på 010-480 33 06 eller john.antonsson@transportarbetaren.se

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Harriet Rundlöf:
    24 februari, 2024

    Näringsförbud ska gälla för dessa oseriösa företag

  2. Peter Jansson:
    3 mars, 2023

    Lär dig som arbetstagare att göra en bakgrundskontroll av de företagen du söker arbete hos.Se till att du får ett anställningsavtal hos det företaget du skall arbeta för och inte hos ett bemanningsföretag och att det finns kollektivavtal med mera.Det är väldigt lätt att via datorn göra en enklare sökning på företag och se vad som kommer fram och kolla även hur företagets bokslut ser ut om det är lönsamt eller ej och hur länge företaget har funnits.Om det finns tveksamheter i det du hittar på nätet så sök arbete hos en annan arbetsgivare på ett annat företag.Du har ett eget ansvar att tänka på ditt eget bästa innan du tar en anställning och då slipper du mycket problem och bekymmer .

Lästips:

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Förare vittnar om livsfarliga fordon när de kör ut matkassar

Arbetsmiljö. (UPPDATERAD den 2 mars 2023) På ett däck sticker sömmarna fram och på en annan bil hänger baklyktan. Förare som jobbar eller jobbat på Gordon Delivery vittnar om att farliga bilar används för att köra ut kylvaror. Gordon Deliverys talesperson vill inte kännas vid sådana brister.

Budbilar på Kungsgatan i Stockholm. Foto: John Antonsson

Här är företagen som kör hem dina paket

Paketbud. Covidåret 2020 exploderade e-handeln. Allt fler väljer hemleverans. Transportarbetarens kartläggning visar att chaufförerna ofta saknar avtalsenlig lön.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.