Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

15 av utbildningarna hade brister som rörde både körmoment och att rektor inte fattat korrekta beslut om arbetsplatsförlagt lärande.

Granskningarna, eller tillsynen som det egentligen heter, har gjorts vid kommunala vuxenutbildningar för yrkesförarutbildning för tung lastbil med släp. I utbildningen ska eleverna få köra och manövrera  olika fordonskombinationer. Men på fyra platser fick eleverna inte göra det.

– Varav ett fall då vissa elever över huvud taget inte fick köra någon typ av lastbil med släp eller liknande, vilket är väldigt allvarligt och där skickar vi också en signal till Transportstyrelsen angående det, säger Christian Floer som är projektledare för Skolinspektionens granskning.

Fick varken köra hjullastare, kran eller truck

I kursen Godshantering 100 poäng ska eleverna få möjlighet att lära sig hantera hjullastare, truck och lastbilsmonterad kran. Men granskningen visar att vid flera skolor har elever fått lite eller ingen träning alls på ett eller fler av momenten. Trots det har eleverna fått godkända betyg. Många av de allvarligaste olyckorna inom transportsektorn sker under arbete med eller vid truck. Även i de fall som eleverna fått utbildning i att köra truck har det i vissa fall funnits stora brister.

– Då vi ställt frågan vad de fått göra med trucken har det visat sig att eleverna bara fått köra en dag och bara med EUR-pallar. De har inte fått testa på att öva med att lasta och lossa och lastviktsberäkna, säkra lasten och så vidare. I vissa fall har eleverna inte haft möjlighet att uppvisa att de utfört det som krävs för betyget E, säger Christian Floer och fortsätter:

– På en utbildning var det så illa att eleverna inte fått köra hjullastare, kran eller truck. Trots det hade eleverna fått betyget E som är godkänt.

Efter en yrkesutbildning förväntar sig arbetsgivarna att eleverna lärt sig det som läroplanen och ämnesplanerna kräver. Christian Floer pekar på riskerna som kommer när utbildningen för truck och hjullastare brister:

– Du kan klämma ihjäl någon medarbetare, du kan klämma ihjäl dig själv, du kan skada gods. Och därför är det viktigt att inte bagatellisera eller underordna bristerna.

– Det har varit stor skillnad på momentens kvalitet. För vissa elever har truckutbildningen varit kort och gått ut på att flytta pallar från ett ställe till ett annat. Medan andra utbildningar löpande ger eleverna olika övningar där de får pröva de olika fordonstyperna. Så vi har ju sett exempel på en fullgod utbildning, säger Christian Floer.

Många fel i rektors beslut

Delar av förarutbildningen går att få genom arbetsplatsförlagt lärande, APL. Men för det krävs att rektorn fattat ett korrekt beslut om det. Skolinspektionen hittade brister i besluten om APL på 25 av 28 utbildningar. Det rörde sig om allt från generella och otillräckliga beslut från rektorn, till inga beslut alls. Korrekt beslut från rektorn är enligt Skolinspektionen viktigt för att kvalitetssäkra APL och rektorn behöver till exempel dokumentera vad av lärandet som ska ske på arbetsplatsen. Arbetsplatsen behöver också riskbedömas, så att eleverna inte får göra arbetsuppgifter som de inte klarar av.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Hundratals elever utslängda från Yrkesakademin

Utbildning. Yrkesakademin är i ekonomisk kris. Det har lett till att 700 personer som gick arbetsmarknadsutbildningar på Arbetsförmedlingen blivit av med sina studieplatser. Dessutom har många som utbildas på komvux också drabbats.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Se till att det finns lärare till yrkesutbildningarna

Ledare. 327 473 personer var i april inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Uttryckt i procent blir det 6,3 procent. Öppet arbetslösa i Transports a-kassa samma period var 3 515 stycken och ytterligare 4 057 personer ingick i något program. Jämfört med hur det såg ut i april förra året så syns en viss ökning. Detta samtidigt som marknaden skriker efter chaufförer.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.