Grattis, alla skyddsombud!
Arbetsmiljö. Sträck på er, alla skyddsombud! I dag, den 25 oktober, firar vi skyddsombudens dag – och alla er som stretar på för att skapa en bättre arbetsmiljö runt om i landet.
– Tack för att ni finns, våra underbara vardagshjältar som jobbar för att förhindra olyckor och räddar liv varje dag på våra arbetsplatser, säger Transportarbetareförbundets arbetsmiljöombudsman, Martin Miljeteig.
Skyddsombudens dag instiftades 2012. Då hade det gått 100 år sedan anställda fick lagstadgad rätt att utse skyddsombud. Dagen firas varje år i oktober, under Europeiska arbetsmiljöveckan som pågår nu,
Sopgubben Magnus Lundberg är skyddsombud i Stockholm sedan tio år tillbaka för att han vill kunna påverka sin och kollegornas arbetsmiljö. Bättre hämställen för sopor och avfall står högst upp på dagordningen.
Tänker du fira i dag?
– Nej, jag hade ingen aning om att det var skyddsombudens dag, men jag är inte så mycket för att fira sånt där. Jag tror inte jag blir firad heller. Man får nog köpa sig en tårta själv, i så fall, ha ha.
Ett förtroendeuppdrag
Hamnarbetaren Linda Gröning blev skyddsombud i Iggesund efter att ha blivit tillfrågad av kollegorna. Det är ett förtroendeuppdrag och hon utbildade sig om facket, lagar och regler.
– Skyddsombud borde finnas på alla arbetsplatser och alla borde tänka på säkerheten på jobbet, säger hon.
Ordningsvakten Stefan Andreasson är huvudskyddsombud på Avarn i Malmö.
– Mina kollegor tyckte att jag tyckte så mycket så de tyckte att jag skulle bli skyddsombud, ha ha. Jag är ju sån att jag inte kan hålla tyst och nu har jag varit skyddsombud i snart 30 år.
– Facket borde verkligen värna om dem som tar på sig uppdraget, ställer sig upp och slåss för sina kompisar. Jag har väldigt bra uppbackning, men tänk på dem som kämpar på, på mindre orter. Det är inte så jävla lätt. Jag beundrar dem!
Ska du fira i dag?
– Nej, jag har en massa riskbedömningar och annat att göra och man firar väl inte sig själv? Men det ska verkligen respekteras, allt det jobb som många av mina kollegor gör, säger Stefan Andreasson.
Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) är en partsgemensam organisation. På sin webbsida, tya.se, tipsar de om utbildningar för olika yrkesgrupper och hur man kan förbättra arbetsmiljön. Att rapportera tillbud (små olyckshändelser) till arbetsgivaren är viktigt, betonar Tya, eftersom olika åtgärder då kan vidtas för att förhindra en olycka eller till och med ett dödsfall på en arbetsplats.