Transportarbetareförbundets skyddsombud
Close
Reflexväst för Transports skyddsombud i arbete.
Close

Grattis, alla skyddsombud!

Arbetsmiljö. Sträck på er, alla skyddsombud! I dag, den 25 oktober, firar vi skyddsombudens dag – och alla er som stretar på för att skapa en bättre arbetsmiljö runt om i landet.

Martin Miljeteig
Martin Miljeteig. Foto: Jan Lindkvist

– Tack för att ni finns, våra underbara vardagshjältar som jobbar för att förhindra olyckor och räddar liv varje dag på våra arbetsplatser, säger Transportarbetareförbundets arbetsmiljöombudsman, Martin Miljeteig.

Skyddsombudens dag instiftades 2012. Då hade det gått 100 år sedan anställda fick lagstadgad rätt att utse skyddsombud. Dagen firas varje år i oktober, under Europeiska arbetsmiljöveckan som pågår nu,

Sopgubben Magnus Lundberg är skyddsombud i Stockholm sedan tio år tillbaka för att han vill kunna påverka sin och kollegornas arbetsmiljö. Bättre hämställen för sopor och avfall står högst upp på dagordningen.

Tänker du fira i dag?

– Nej, jag hade ingen aning om att det var skyddsombudens dag, men jag är inte så mycket för att fira sånt där. Jag tror inte jag blir firad heller. Man får nog köpa sig en tårta själv, i så fall, ha ha.

Ett förtroendeuppdrag

Hamnarbetaren Linda Gröning blev skyddsombud i Iggesund efter att ha blivit tillfrågad av kollegorna. Det är ett förtroendeuppdrag och hon utbildade sig om facket, lagar och regler.

– Skyddsombud borde finnas på alla arbetsplatser och alla borde tänka på säkerheten på jobbet, säger hon.

Foto: Justina Öster

Ordningsvakten Stefan Andreasson är huvudskyddsombud på Avarn i Malmö.

– Mina kollegor tyckte att jag tyckte så mycket så de tyckte att jag skulle bli skyddsombud, ha ha. Jag är ju sån att jag inte kan hålla tyst och nu har jag varit skyddsombud i snart 30 år.

– Facket borde verkligen värna om dem som tar på sig uppdraget, ställer sig upp och slåss för sina kompisar. Jag har väldigt bra uppbackning, men tänk på dem som kämpar på, på mindre orter. Det är inte så jävla lätt. Jag beundrar dem!

Ska du fira i dag?

– Nej, jag har en massa riskbedömningar och annat att göra och man firar väl inte sig själv? Men det ska verkligen respekteras, allt det jobb som många av mina kollegor gör, säger Stefan Andreasson.

Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) är en partsgemensam organisation. På sin webbsida, tya.se, tipsar de om utbildningar för olika yrkesgrupper och hur man kan förbättra arbetsmiljön. Att rapportera tillbud (små olyckshändelser) till arbetsgivaren är viktigt, betonar Tya, eftersom olika åtgärder då kan vidtas för att förhindra en olycka eller till och med ett dödsfall på en arbetsplats.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Efter dödsfall – Renova anmäls för fara vid ensamarbete

Miljö. I november förra året föll en miljöarbetare i Göteborg ner i en 2,5 meter djup grop, till en underjordsbehållare för avfall, och dog. Transports skyddsombud anmäler nu Renova till Arbetsmiljöverket för fara och brister vid ensamarbete.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.