Nicklas Neuman
Close
Gapet minskar mellan hur mycket män står för maten i Sverige – och hur mycket kvinnorna lagar, enligt kostforskaren Nicklas Neuman.
Close
Sommarspecial

Grillen fortfarande manligt territorium

Grillforskning. Killen vid grillen börjar få sällskap. Det sker en inbrytning av kvinnor även i denna av tradition manliga bastion.

Enligt grillandslagets förbundskapten stod det 95 procent män runt grillarna för 20 år sedan. Jämfört med 80 procent i dag.

– Och på samma sätt har det ändrats när det gäller tillbehören, säger Ulrik Lindelöv. De sköttes till 95 procent av kvinnor då, och den senaste siffran jag har sett är 80 där också.

En strävan mot större jämställdhet inom matlagning i allmänhet och även grillning bekräftas av Nicklas Neuman, kostforskare vid Uppsala universitet.

Hans avhandling handlar om manlighet och matlagning. Han tittar bakåt i historien och han bygger en del på intervjuer med män i olika åldrar.

– Sett över tid lagar svenska män allt mer mat i hemmen, säger han. Samtidigt som kvinnor lagar allt mindre.

I dag säger statistiken att män lagar en tredjedel av maten.

– Det finns en idé om jämställdhet och matlagning numera, säger Nicklas Neuman. Och det blir mer och mer en självklarhet att män ska dela ansvaret och ha kunskap om matlagningen. Min forskning visar att det inte längre räcker att steka korv och koka makaroner.

Men killen vid grillen då?

– Det finns ingen statistik i min avhandling, men min uppfattning är att grillning fortfarande primärt är något för män.

Hur kommer det sig?

– Kopplingen mellan män, kött och eld är historisk.

Nicklas Neuman beskriver också att matlagning utanför hemmet av tradition är en mer manlig domän än hemma i köket.

– Det handlar om stjärnkockar och maten som konstform, men också om grillen ute på tomten.

Just detta med matlagning på tomten har även en rad folklivsforskare angett som förklaring till att grillen oftast hanteras av en man. Det där med att visa upp sin matlagning för grannar och förbipasserande ligger tydligen fortfarande mer för det manliga kynnet. Grillkocken presenterar sig själv, gärna tillsammans med stora köttstycken och en noga utvald utrustning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Porträttbild på man med rakat huvud och skägg

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Enda kvinnan ombord

Davids krönika. Bokläsandet minskar. Förlagen går back. Deras eviga strategimöten hjälper föga och de drar ner på personal och sparkar författare. Ljudböcker går lite bättre men där är avanserna så små att de knappt täcker sina kostnader.

Transportarbetarens logga

Arbetarkvinnor fortfarande fast med deltid

Arbetsmarknad. Mer än var fjärde kvinna med ett arbetaryrke har en deltidstjänst. Bland manliga tjänstemän är det knappt en av tio. Och klass- och könsskillnaderna har ökat, visar LO:s Jämställdhetsbarometer 2023.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.