Gryningsjobb i värsta hettan
Miljöarbetare. Den afrikanska värmen sveper in över Sverige, varmast blir det i morgon. I skånska Skurup betyder det att sopgubben Marcus Horn kan börja arbetsdagen klockan fyra på morgonen. Hans chef har inspirerats av sophämtningen vid Medelhavet.
– Det är skönt att unna utnyttja de svala timmarna, säger Marcus Horn. Den värsta värmen kommer vid åttatiden, och vid tolv har jag jobbat färdigt.
Han valde att tidigarelägga arbetet under den hetaste veckan i juli. Då landade termometern på ungefär 32 grader. Enligt SMHI kan stora delar av Sverige komma upp i en liknande temperatur i morgon, onsdag, när vindarna kommer från Afrika.
– Jag skulle inte orka jobba de tiderna under flera veckor, säger Marcus Horn. Men det är en bra lösning när det är extremt varmt.
Idén med den flyttade arbetstiden fick Ulf Dock, avdelningschef i södra Skåne för Suez recykling, på sommarens semester i södra Frankrike. Där hämtades sopor på natten under de varma sommardygnen. Och när Ulf Dock kom hem igen var det ännu hetare i Skåne än på franska sydkusten.
– Rent krasst har vi ett antal soptunnor som ska tömmas varje dag, säger han. Vi kan inte ta bort några. Det skulle också vara svårt att tillföra fler fordon.
Hans lösningar blev i stället:
– Vi förser de anställda med mycket dricka. Vi uppmanar dem att ta mycket rast och jobba i ett mer behärskat tempo än vanligt.
Men även den medelhavska modellen med tidigarelagda arbetsdagar har införts i södra Skåne.
– Jag pratade med kommunerna som anlitar oss, berättar Ulf Dock. De visar stor förståelse för arbetssituationen och gick med på att sophämtningen kan starta vid fyra när temperaturen förväntas bli 30 grader eller mer.
Gryningsarbetet är frivilligt. Marcus Horn tvekade inte att testa, men de flesta av kollegorna väljer att jobba sina vanliga tider. Dock i ett lugnare tempo, enligt avdelningschefen.
Inne i hytten har renhållningsarbetarna luftkonditionering, men de flesta rör sig utanför bilen under den största delen av arbetsdagen. Marcus Horn tömmer flera hundra soptunnor om dagen i Skurups villaområden. Och hans tempo är högt.
Arbetsmiljöverket har inga temperaturgränser för när arbete inte får utföras utomhus. Men Transports centrala arbetsmiljöombudsman, Martin Miljeteig, har många gånger pekat på arbetsgivarens huvudansvar för de anställdas arbetsmiljö, som även omfattar klimatet. Miljeteig lyfter då de anställdas rätt att avbryta jobbet – om de upplever att arbetet är så farligt att det riskerar personalens liv och hälsa.
– Men då måste man genast underrätta arbetsgivaren, är Martin Miljeteigs budskap.