Nawal El Saadawi och Cecilia Uddén
Close
Den stridbara läkaren och författaren Nawal El Saadawi sprutar av energi och humor i samtalet med utrikeskorrespondent Cecilia Uddén.
Close

”Gud borde vara demokrat”

Kultur. Författaren Nawal El Saadawi har fängslats och tvingats i exil. På frågan om vad hon är rädd för är svaret: Ingenting. Inte ens för Gud? – Om Gud finns borde han vara nöjd med mig.

Stolarna räcker inte till när den 87-åriga egyptiska läkaren, författaren, feministen och aktivisten intar scenen på bokmässans globala torg. Nawal El Saadawi ler stort och höjer armarna i en segergest. Men hon biter ifrån när den svenska utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén liknar henne vid en levande Pippi Långström. En hjältinna.

– Jag är ingen hjälte! Människor som kritiserar regeringar är inga hjältar. Vi är kämpar (fighters). Vi slåss för att skillnaden mellan människor ska krympa.

Kvinnorna i Nawal El Saadawis många böcker är heller inga hjältinnor, inskärper hon. De kämpar varje dag för sin och familjens överlevnad under ett ok av fattigdom och förtryck. Särskilt kvinnorna i underklassen, som hennes farmor; jordbruksarbetare på landsbygden.

– Heroism för mig handlar om att kämpa för att bli sig själv. Inget annat eller bättre, bara att bli sig själv, säger hon.

Nawal El Saadawi var med under demonstrationerna på Tahirtorget i Kairo, då miljoner människor gick samman och till slut avsatte president Mubarak i februari 2011. Den sittande presidenten, general al-Sisi, väcker hård kritik för att fängsla meningsmotståndare och mörda fackföreningsaktivister. Ändå ser El Saadawi honom som ett bättre alternativ än föregångarna, muslimska brödraskapet. De som tog över styret efter revolutionen.

Förklaringen är Nawal El Saadawis hårda kritik av religion, som enligt hennes bestämda åsikt ska skiljas från staten. Var helst Gud och religion kommer in används de för att rättfärdiga orättvisor, rasism och kvinnoförtryck. För att göra skillnad på människor, inpräntar hon.

Författaren har kastats i fängelse för sina ord, tvingats i landsflykt och blir fortfarande censurerad, fast i mindre omfattning. Att Gud ändå borde vara nöjd med henne förklarar hon:

– Om Gud finns och inte är demokratisk, vem är det då? Då kan vi inte få någon demokrati.

Nawal El Saadawi förtydligar med att när något blir heligt som kristendom, islam, buddism hinduism eller judendom, så får vi inte kritisera trosföreställningarna.

– Men vi ska säga vad vi tycker, även om andra inte applåderar oss.

Den pånyttfödelse av religionen som syns runt om i världen i dag ser hon som ett sätt att hålla människor nere.

Sex år gammal utsattes Nawal El Saadawi för könsstympning, och planen var att gifta bort henne vid tio. ”Äktenskap är en grav”, viskade hennes mor till henne i smyg och ”Lyd bara ditt eget sinne”. Tack vare föräldrarna fick dottern studera.

Vad gör kvinnor som könsstympas? De glömmer, svarar författaren, för att överleva. Det var när hon började minnas och såg att hon inte var ensam, som Nawal El Saadawi började skriva.

– Kvinnor stympas på många sätt, inte bara genom att klitoris skärs bort. Våra hjärnor och hjärtan stympas, våra känslor skärs bort. Så är det för männen också. Även om de inte inser det. Vi får inte bli oss själva.

Fem boktips

Nawal El Saadawi skriver på arabiska och har gett ut ett 50-tal böcker, som översatts till bland annat engelska och svenska. Missa inte Imamens fall! Fler på svenska är Och tiden står stilla vid Nilen, Livets källa och de senaste: Revolutionsskrivarna samt Den stulna romanen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Joe Hill. Foto: Joe Hill Visitor Center

Joe Hill – ett öde som fortsätter att fängsla

Facklig legend. Joe Hill lever än. Gävle vill lyfta minnet av stadens mytomspunne son – fackkämpen, poeten och protestsångaren.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Arbetsliv
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.

Tema: Konfliktvapnet
Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Strejkrätten. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Valda ombud på sina platser i kongresshallen i Örebro, 2022.

Få utlandsfödda i Transports topp

Representation. Mer än var femte medlem i Svenska Transportarbetareförbundet är i dag född i ett annat land än Sverige. Det syns inte i förbundets ledning – än.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.