
Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter
Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.
Våra rättigheter grundar sig i en rad lagar som till exempel lagen om anställningsskydd. Men rättigheter och skyldigheter finns också inskrivna i kollektivavtal. Här följer ett axplock.
1 . Anställningsbevis och betyg
Du har rätt att få ett anställningsbevis i samband med anställningen och arbetsgivaren ska skriva ett arbetsgivarintyg när du slutat (behövs till a-kassan).
2. Följ företagets policyer
Arbetsgivare har ofta policyer och riktlinjer som du får ta del av vid anställningen. Kolla upp dem med din Transportavdelning!
3. Stark lojalitetsplikt
Innebär att du inte får göra sådant som kan skada eller på något sätt försvåra arbetsgivarens verksamhet.
4. Sociala medier
Förbannad på chefen? Lufta inte ilskan på Facebook! Skriv inte nedsättande om företaget vare sig på jobbet eller fritiden. Övertramp kan leda till en varning eller till och med uppsägning eller avsked.
5. Kritikrätt och visselblåsa
Du får ta upp missförhållanden, men du måste först lyfta kritiken med chefen eller ditt fackförbund. Vänder du dig därefter till medierna kan du begära anonymitetsskydd.
Visselblåsarlagen ger dig rätt att larma vid allvarliga missförhållanden som bedöms ha allmänintresse, exempelvis vid korruption och kriminalitet.
6. Skaffa ett läkarintyg
Det ska lämnas till arbetsgivaren från och med åttonde sjukdagen.
Arbetsgivare har rätt att begära ut ett intyg första dagen vid ”särskilda skäl” som misstänkt missbruk, men inte som bestraffning.
7. Olika typer av ledighet
Du har rätt att vara föräldraledig enligt lag.
Tjänstledig för studier får du vara om du haft samma arbetsgivare de senaste tolv månaderna eller totalt minst tolv månader de senaste två åren. Gäller utbildningen främst fackliga frågor får du vara ledig även efter kortare anställning. Arbetsgivaren kan skjuta på din ledighet så sök i god tid!
Permission (ledighet med lön) gäller vid bland annat eget bröllop och 50-årsdag eller nära anhörigs död.
Semesterlagen ger rätt till fyra veckors sammanhållen ledighet juni–augusti.