Hallå där!
Bodil Jönsson, aktuell med en ny bok: Tio tankar om arbete. Hennes tidigare bok Tio tankar om tid blev mycket omtalad på 1980-talet.
Du vill att vi ska se annorlunda på arbete och ifrågasätter den enorma betydelse det fått i våra liv. Men du är själv 74 år och jobbar för fullt?
– Det finns ingen motsättning i det. En av de saker jag vill med min bok är att öka acceptansen för att människor kan vilja arbeta olika mycket och må olika bra av att jobba olika mycket. Jag vill att min bok ska inspirera tanken snarare än ge färdiga lösningar på en komplex situation som överlevt sig själv och där alla håller varandra i ett ömsesidigt strupgrepp: arbeta!
För dem som jobbar inom LO-förbunden är många jobb hårt styrda när det gäller arbetstid och raster. Hur ska taxichaufförer och väktare kunna tillämpa dina tankar om en friare syn på arbetstid?
– En utveckling i den riktning som jag skissar ger sig inte av sig själv, och det krävs många olika steg på vägen, steg som vi inte kan förutse och planera alla på en gång. I dag har vi en obefogat stor mänsklig och ekonomisk kostnad för att alla ska in i samma mall, oberoende av personlighet, yttre förutsättningar och yrkesuppgift. Om vi åtminstone vågade samtala om möjligheterna att rucka på exempelvis styrningen av arbetena – vad skulle vi se då?
Du förespråkar medborgarlön?
– Nej, det gör jag inte – jag varnar bland annat för de ramaskrin som kan komma från den som själv jobbar hårt och inte vill att hans skatt ska gå till den som bara latar sig. Men jag säger också att det inte är värdigt ett samhälle som vårt med den skyhöga arbetslöshet som möter unga människor om de har funktionsnedsättningar, ofullständiga skolbetyg eller utomeuropeisk bakgrund. Vi andra har skapat en värld där de inte får vara med. Många långtidssjuka har det också orimligt svårt.
Vilka är dina bästa argument för medborgarlön?
– Att vi för ungefär samma kostnad som dagens bidragssystem kan ge människor möjlighet att överleva utan att kränka dem med all kontroll. Många av dem skulle fortsätta göra så gott de kan, och en hel del av det som de gör och som kan se ut som ideellt arbete skulle vara i allra högsta grad samhällsnyttigt. Att perioden mellan två jobb skulle kunna bli sådan att man hann växa till sig som människa.
Du vill mynta begreppet lagomarbete, vad betyder det?
– Att vi skulle kunna göra tankeleken att luckra upp åtta-timmarsdagen och pensionsåldern, inte till en annan siffra utan till något som är lagom för den berörda utifrån hur mycket arbete hen klarar, arbetsuppgifternas karaktär och de yttre omständigheterna. Sådant som påverkar oss under olika perioder i livet kan vara sjuka närstående, små barn, en problemperiod med tonåringar eller en konkurrerande studieinsats.