Hallå där!
Vi berättade i vintras att Ingrid Sjökvist efterlyste historier om hur det är att jobba på natten. Nu har hon fått in alla bidrag.
Hur har det gått att samla in berättelser om nattarbete till föreningen Liv i Sverige?
– Det har gått jättebra, tack. Vi har fått in ett femtiotal berättelser från personer som jobbar i vården, i tunnelbanan, flera tidningsbud, en före detta lastbilschaffis, fabriksarbetare, metallare, mejeriarbetare, bagerifolk, en renskötare, en journalist och en lokförare. Att Transportarbetaren puffade för vårt skrivupprop har säkert gjort att vi har fått in så många från anställda inom Transport.
Vad skriver de om?
– De berättar om natten, om det liv som vi som sover då inte upplever, om människor de möter och delar natten med. De berättar om tröttheten de känner av att jobba just natt, om svårigheter att få ihop nattjobb med socialt liv. Och om stolthet över det jobb de utför.
Är det något som överraskat dig när du läst?
– Ja, den speciella sammanhållningen nattetid i arbetsgrupperna som de beskriver, och som skapas av att jobba natt, jul och midsommaraftnar. Lugnet som tycks lägga sig över arbetsplatser den tiden på dygnet. Och så allt kaffe som dricks!
Finns det mindre bra saker beskrivna?
– En del som inte vill jobba natt har svårt att ta sig ur nattarbetet. Den överhängande tröttheten gör mig beklämd. Den är genomgående. En del skriver att den beror på omställningarna mellan dag och natt, andra att det är själva nattarbetet som tröttar. En och annan oförstående arbetsgivare som skymtar förbi i någon text.
Vad händer nu? När trycks boken?
– Manuset håller just nu på att omvandlas till bok och går i tryck inom någon månad. Den kommer ut vid ett seminarium i ABF-huset i Stockholm den 30 november kl 17.30. Där ska bland andra Stressforskningsinstitutets Göran Kecklund medverka och berätta vad nattarbetet ställer till med, rent medicinskt. Vi ska också hålla ett publikt samtal med några av dem som är med i boken. Huvudpersoner vid seminariet är de som medverkar i boken.