Mattias Torstensson
… som med sin nya podd Arbetarlitteratur har letat sig upp på förstaplats på Itunes lista över litteraturpoddar.
Varför en podd om arbetarlitteratur?
– Jag studerar litteraturvetenskap i Lund och av en slump köpte jag Ivar Lo-Johanssons Kungsgatan i höstas och fastnade för arbetarlitteratur. Jag insåg att vi inte pratade så mycket om det på kursen på universitetet. Arbetarlitteraturen har inte fått den plats den förtjänar. Jag tycker mycket om genren och vill hjälpa till att sprida den.
Många kan nog förknippa arbetarlitteratur med böcker om statare eller det gamla Stockholm. Händer det nya saker?
– Ja definitivt! En stor skillnad är att det kommer många kvinnliga författare i dag. En annan skillnad är att man oftare skildrar själva arbetet. Tidigare skildrade man människor som arbetar.
Har du fått många lyssnare?
– Ja, jag var inte beredd på genomslaget. Jag har fått väldigt mycket kommentarer och många som lyssnar. Det var väldigt överväldigande. Min tanke var att jag skulle släppa ett avsnitt varannan vecka men har för tillfället ökat utgivningstakten då det har gått så bra.
På din sajt skriver du att arbetarlitteraturen är vårt lands stora bidrag till världslitteraturen, vad menar du med det?
– Att arbetarlitteraturen är unik för Sverige, det finns inget land som har lika stark tradition. Den är unik på ett sätt som gör att den sticker ut mer än till exempel August Strindberg.
I podden säger du att du gör en resa tillsammans med dina lyssnare, vad menar du?
– Jag menar att jag precis kommit i kontakt med arbetarlitteraturen, det är en bildningsresa för mig och jag ser det som att vi gör en gemensam bildningsresa och lär oss mer om arbetarförfattarna och deras verk.