Hallå där!
Sara Tjernström, som tar emot samtal i Transports nya, utbyggda telefontjänst, Transport på direkten. Ni drog i gång den 18 april, hur går det?
– Det går bra, tycker vi. Det har varit en liten inkörningsperiod men nu börjar vi komma in i det.
Är det många som ringer?
Ja, det är en bra tillströmning.
Vad frågar de som ringer?
– Jag kollade med kollegorna och vi upplever alla att det är en väldig blandning av frågor. Medlemsfrågor som vanligt, vad medlemskapet innehåller, inträden och utträden ur förbundet, och undringar om olika medlemsförsäkringar.
Vilka är de svåraste frågorna?
– Avtalsfrågorna är knepigast för oss alla. Kan vi inte svara direkt så kontaktar vi ombudsmännen. Det kan ta lite tid innan vi hunnit checka av med dem eftersom de just nu är ganska upptagna med avtalsrörelsen, men svar får medlemmarna alltid.
Får ni samtal från medlemmar som är förtvivlade?
– Ja, då handlar det ofta om problem med arbetsmiljön eller arbetsgivare som inte följer kollektivavtalet. De samtalen kopplar vi vidare direkt till ombudsmännen och regionala skyddsombuden på lokalavdelningarna eller också ber vi dem ringa upp medlemmarna.
Har några samtal gjort särskilt intryck på dig?
– Det gör de alltid om någon har råkat ut för en sjukdom och behöver stöd och hjälp. Vi möter så skilda livsöden… Försäkringsfrågor är ofta tunga frågor och vi får sätta medlemmarna i kontakt med våra regionala skyddsombud.
Vad svarar ni om någon som inte är medlem ringer?
– Vi rekommenderar personen att gå med i Transports för att få så bra stöd och hjälp som möjligt. Att bli en i gänget, som får ta del av den fackliga gemenskapen och värdegrunden. Facklig rådgivning är en medlemsförmån. Vi kan hjälpa icke-medlemmar med kortare frågor kring exempelvis lönenivåer, men vill man ha mer djuplodande hjälp så får man bli medlem.