Hallå där!
Ligger de bruna matavfallspåsarna kvar i soptunnan? När temperaturen kryper en bra bit under noll kan kompostpåsarna frysa fast och bli kvar i kärlet. Enligt Britta Moutakis, rådgivare på branschorganisationen Avfall Sverige, är problemet som störst när temperaturerna pendlar.
Hur påverkar fastfrusna påsar sopgubbarna?
– Det är inget jättestort problem för dem. Har man bak- eller sidlastare lyfter man aldrig kärlet. Där finns också en skakfunktion som ska kunna skaka ut soporna. Och har man baklastare finns det en slags bom att banka till kärlet med när det vänts upp och ner.
Hur vanligt är det att kompostpåsarna fryser fast?
– Det är värst när temperaturen växlar och soporna fryser och smälter om vartannat. Problemet är inte lika stort när det alltid är kallt.
Vad kan man själv göra för att förhindra fastfrysning?
– Det är bäst att höra med sin kommun vad de rekommenderar. Ibland kan man lägga lite tidningspapper i påsen, men i andra kommuner kanske det inte är lämpligt.
Är det okej att lägga tidningar i soptunnan som isolering?
– Vissa kommuner rekommenderar att man lägger en tidning eller matavfallspåse i botten på kärlet för att det inte ska fastna. Men även det ska man nog kolla med sin kommun för det handlar om vad biogasanläggningen eller kompostanläggningen dit matavfallet går tål. Vi har 204 kommuner som samlar in matavfall och det är verkligen jättestor skillnad på hur man gör. Så tipset är att vända sig till sin kommun.
Kan man inte skapa sopkärl som funkar utan knep? Typ räfflade eller med någon konstruktion som gör att innehållet inte fryser fast?
– Det är klart, man kan alltid jobba fram bättre kärl. Avfall Sverige känner till kommuner som har olika tekniklösningar, till exempel kärl där man har en liten hylla för påsarna.
Varför inte bara använda sådana då?
– Olika tekniklösningar passar olika kommuner. Man upphandlar den typen av kärl som man anser kommer passa sin kommun bäst.