Magnus Westlander
… som är en av personerna bakom Demenscentrums nya utbildning om demens. Webbkursen riktar sig direkt till ordningsvakter och poliser.
Vad behöver ordningsvakterna veta om demenssjuka?
– De möter många av de här människorna utan att veta om att de är demenssjuka. Därför tror vi att de behöver veta mer om vilka uttryck sjukdomen kan ta och dessutom kunna identifiera tidiga tecken på den. Ordningsvakterna behöver också veta hur de bör bemöta personer som är demenssjuka, hur de ska ställa frågor och invänta svar. Det är viktigt att inte pressa en demenssjuk att försöka minnas något.
Hur går utbildningen till?
– Vi har gjort en webbutbildning som tar mellan en halvtimme och en timme. Den är uppbyggd kring tre olika personer med olika förutsättningar och uttryck. Meningen är att beskriva hur personer med olika typer av demens beter sig och varför de gör det. Någon kanske begår ett brott utan att veta om det.
– Det finns också en 20-sidig skrift som får plats i fickan. Och vi är på gång att utveckla en app som en ordningsvakt eller polis kan klicka in sig på när läget är mer akut.
Finns det något vi alla ska tänka på när det gäller demens?
– Ja, att det faktiskt är en hjärnsjukdom, och att den kan drabba även yngre som till en början ser både friska och vitala ut. Vi måste ta oss tid i mötet med demenssjuka.
Fotnot: Alla kan gå webbutbildningen som riktar sig till ordningsvakter och poliser. Du hittar den under webbutbildningar på demenscentrum.se. Kursen har premiär den 17 mars.