Hallå där!
Krister Andersson åker till Bryssel i morgon – för att prata socialt företagande. Han är förste ombudsman på LO-distriktet i Västsverige, som tillsammans med fack i sex andra länder har tagit fram verktyget för socialt företagande.
Vad är ett socialt företag?
– I huvudsak är det ett företag som inte har startats för att ge så stor vinst som möjligt. Det drivs i stället för att ge en trygg försörjning och gärna göra samhällsnytta.
Är socialt företagande rätt väg att öka sysselsättningen och bekämpa massarbetslösheten?
– Det kan vara en väg. Små företag är väsentligt mycket bättre än arbetslöshet, och ganska vanligt i till exempel Sydeuropa.
Hur ska ni i LO-distriktet agera för att det ska bli verklighet?
– Vi har tillsammans med fackförbund i Italien, Spanien, Portugal, Irland, Serbien och Ungern skapat ett digitalt verktyg som hjälper den som är intresserad. Det heter Intool och vänder sig både till enskilda personer och till fackföreningar som vill assistera nya företag och kooperativ. Där finns utbildningsmaterial, juridiska spelregler och möjlighet till support.
Har du några exempel på lyckosamt socialt företagande, gärna inom transportsektorn?
– Gå in på intool.eu så kan du hitta företag bransch för bransch.
(Och när Transportarbetaren följer rådet hittar vi Union taxis, ett kooperativt irländskt företag som drivs av personalen på ett demokratiskt sätt.)