Hallå och grattis, alla skyddsombud!
ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.
Runt om i landet arbetar närmare 100 000 skyddsombud, enligt Myndigheten för arbetsmiljökunskap. De har utsetts av sina kollegor för att företräda dem i arbetsmiljöfrågor och värna om en säkrare och mer hälsosam arbetsmiljö. Det handlar bland annat om att tillsammans med chefen undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp arbetsmiljön.
Buller och vibrationer
Skyddsombudens dag uppmärksammas varje år under EU:s arbetsmiljövecka. Men skyddsombudet och miljöarbetaren Johan Kanmert hade glömt bort den och gratulanterna stod inte direkt på kö…
Så du firar inte?
– Nja, omedvetet i så fall. Jag är på LO-utbildning om arbetsplatsens utformning på Viskadalens folkhögskola utanför Borås. I dag handlar det mycket om belysning, viktigt för till exempel fabriksarbetare, men vi jobbar ju mycket utomhus. Man ser fördelar och nackdelar med jobbet när man träffar folk från andra branscher, säger han.
Frågan om buller och vibrationer står också på programmet och rör renhållningsarbetarna desto mer, konstaterar Johan Kanmert.
”Arbetsgivare och arbetstagare ska samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall”, står det i arbetsmiljölagen. Men Johan Kanmert tycker att arbetsmiljöarbetet går trögt på det kommunägda bolaget Renova.
–Här finns en pluton HR-människor som gör lite grand som de känner för. Samverkan fungerar inte alls, säger han.
Komma in tidigt
För att skapa en bra arbetsmiljö behöver skyddsombuden komma in tidigt i beslutsprocessen, poängterar Johan Kanmert.
– Det kan till exempel handla om att beställa nya lastbilar, bygga en tvätthall eller ett nytt garage.
Johan Kanmert är 53 år i dag och har varit skyddsombud på flera arbetsplatser och i olika branscher. Första uppdraget fick han i byggbranschen när han var 20 år.
– Jag blev beordrad av lagbasen och honom sa man inte emot. På den tiden såg man inte att man en dag skulle bli gammal och utsliten utan mer att man kunde råka ut för en olycka, som att ramla eller skära sig. Inte att man kunde skadas av arbetet under lång tid.
Behövs skyddsombud?
– Ja, man kan hjälpa till och förhindra att människor skadas och blir sjuka, om uppdraget sköts på rätt sätt.
Men ska arbetsmiljöarbetet fungera krävs både intresse och resurser från företagsledningens sida, betonar Johan Kanmert.
Det har blivit svårare att rekrytera skyddsombud. Vad behöver göras för att locka fler?
– Det krävs en bättre inställning på företagen och ordentliga utbildningar, att skyddsombuden verkligen tas med i processen kring arbetsmiljön. Det är en inställningsfråga. Vill ledningen inte samverka blir det tråkigt, säger Johan Kanmert.