Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

Skyddsombud Johan Kanmert. Foto: Privat

Runt om i landet arbetar närmare 100 000 skyddsombud, enligt Myndigheten för arbetsmiljökunskap. De har utsetts av sina kollegor för att företräda dem i arbetsmiljöfrågor och värna om en säkrare och mer hälsosam arbetsmiljö. Det handlar bland annat om att tillsammans med chefen undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp arbetsmiljön.

Buller och vibrationer

Skyddsombudens dag uppmärksammas varje år under EU:s arbetsmiljövecka. Men skyddsombudet och miljöarbetaren Johan Kanmert hade glömt bort den och gratulanterna stod inte direkt på kö…

Så du firar inte?

– Nja, omedvetet i så fall. Jag är på LO-utbildning om arbetsplatsens utformning på Viskadalens folkhögskola utanför Borås. I dag handlar det mycket om belysning, viktigt för till exempel fabriksarbetare, men vi jobbar ju mycket utomhus. Man ser fördelar och nackdelar med jobbet när man träffar folk från andra branscher, säger han.

Frågan om buller och vibrationer står också på programmet och rör renhållningsarbetarna desto mer, konstaterar Johan Kanmert.

”Arbetsgivare och arbetstagare ska samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall”, står det i arbetsmiljölagen. Men Johan Kanmert tycker att arbetsmiljöarbetet går trögt på det kommunägda bolaget Renova.

–Här finns en pluton HR-människor som gör lite grand som de känner för. Samverkan fungerar inte alls, säger han.

Komma in tidigt

För att skapa en bra arbetsmiljö behöver skyddsombuden komma in tidigt i beslutsprocessen, poängterar Johan Kanmert.

– Det kan till exempel handla om att beställa nya lastbilar, bygga en tvätthall eller ett nytt garage.

Johan Kanmert är 53 år i dag och har varit skyddsombud på flera arbetsplatser och i olika branscher. Första uppdraget fick han i byggbranschen när han var 20 år.

– Jag blev beordrad av lagbasen och honom sa man inte emot. På den tiden såg man inte att man en dag skulle bli gammal och utsliten utan mer att man kunde råka ut för en olycka, som att ramla eller skära sig. Inte att man kunde skadas av arbetet under lång tid.

Behövs skyddsombud?

– Ja, man kan hjälpa till och förhindra att människor skadas och blir sjuka, om uppdraget sköts på rätt sätt.

Men ska arbetsmiljöarbetet fungera krävs både intresse och resurser från företagsledningens sida, betonar Johan Kanmert.

Det har blivit svårare att rekrytera skyddsombud. Vad behöver göras för att locka fler?

– Det krävs en bättre inställning på företagen och ordentliga utbildningar, att skyddsombuden verkligen tas med i processen kring arbetsmiljön. Det är en inställningsfråga. Vill ledningen inte samverka blir det tråkigt, säger Johan Kanmert.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.