Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

Skyddsombud Johan Kanmert. Foto: Privat

Runt om i landet arbetar närmare 100 000 skyddsombud, enligt Myndigheten för arbetsmiljökunskap. De har utsetts av sina kollegor för att företräda dem i arbetsmiljöfrågor och värna om en säkrare och mer hälsosam arbetsmiljö. Det handlar bland annat om att tillsammans med chefen undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp arbetsmiljön.

Buller och vibrationer

Skyddsombudens dag uppmärksammas varje år under EU:s arbetsmiljövecka. Men skyddsombudet och miljöarbetaren Johan Kanmert hade glömt bort den och gratulanterna stod inte direkt på kö…

Så du firar inte?

– Nja, omedvetet i så fall. Jag är på LO-utbildning om arbetsplatsens utformning på Viskadalens folkhögskola utanför Borås. I dag handlar det mycket om belysning, viktigt för till exempel fabriksarbetare, men vi jobbar ju mycket utomhus. Man ser fördelar och nackdelar med jobbet när man träffar folk från andra branscher, säger han.

Frågan om buller och vibrationer står också på programmet och rör renhållningsarbetarna desto mer, konstaterar Johan Kanmert.

”Arbetsgivare och arbetstagare ska samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall”, står det i arbetsmiljölagen. Men Johan Kanmert tycker att arbetsmiljöarbetet går trögt på det kommunägda bolaget Renova.

–Här finns en pluton HR-människor som gör lite grand som de känner för. Samverkan fungerar inte alls, säger han.

Komma in tidigt

För att skapa en bra arbetsmiljö behöver skyddsombuden komma in tidigt i beslutsprocessen, poängterar Johan Kanmert.

– Det kan till exempel handla om att beställa nya lastbilar, bygga en tvätthall eller ett nytt garage.

Johan Kanmert är 53 år i dag och har varit skyddsombud på flera arbetsplatser och i olika branscher. Första uppdraget fick han i byggbranschen när han var 20 år.

– Jag blev beordrad av lagbasen och honom sa man inte emot. På den tiden såg man inte att man en dag skulle bli gammal och utsliten utan mer att man kunde råka ut för en olycka, som att ramla eller skära sig. Inte att man kunde skadas av arbetet under lång tid.

Behövs skyddsombud?

– Ja, man kan hjälpa till och förhindra att människor skadas och blir sjuka, om uppdraget sköts på rätt sätt.

Men ska arbetsmiljöarbetet fungera krävs både intresse och resurser från företagsledningens sida, betonar Johan Kanmert.

Det har blivit svårare att rekrytera skyddsombud. Vad behöver göras för att locka fler?

– Det krävs en bättre inställning på företagen och ordentliga utbildningar, att skyddsombuden verkligen tas med i processen kring arbetsmiljön. Det är en inställningsfråga. Vill ledningen inte samverka blir det tråkigt, säger Johan Kanmert.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.