Halmstad satsar på utbildning av nya lastbilsförare
Åkeri. Branschen skriker efter folk och nu satsar Halmstad kommun över 100 miljoner på sin transport- och fordonsutbildning. En helt ny gymnasiedeldel är på plats, övningsområdet har utökats – och 24 transportelever börjar i höst.
– Intresset har varit jättestort och transportplatserna är redan fyllda, säger en glad rektor, Dan Håkansson på Kattegattgymnasiet.
Särskilt glad är han över den stora andelen tjejer. Sju av totalt 24 elever, som har valt transportgrenen efter det första gemensamma året på fordons- och transportprogrammet, är flickor.
– Det är första gången vi har så många tjejer, lite över genomsnittet om man tittar på transportprogrammet i hela riket, uppger Dan Håkansson.
Snart har rektorn nyckeln till den nya skolbyggnaden i handen. Arbetsgivare och fackförbund ska kvalitetssäkra utbildningen och officiell invigning sker den 5 september, berättar han.
Skoltomten är på totalt 54 000 kvadratmeter, 5 000 är asfalterad och 1 700 icke asfalterad. Övningsområdet kommer de blivande lastbilsförarna att dela med skolans maskinförarelever.
Varför gör ni den här upprustningen?
– Flera faktorer samverkar. Det finns ett ökat behov i branschen, samtidigt behövde vi mer ändamålsenliga lokaler, säger Dan Håkansson.
24 elever förslår inte så långt när transportsverige skriker efter chaufförer?
Dan Håkansson skrattar.
– Vi kan inte fixa fram 10 000 nya chaufförer på tre år, då hade vi behövt bygga en ännu större skola. Men vi är jätteglada över den här satsningen och det stora intresset.
Kattegattgymnasiet planerar att ta emot totalt 40-48 elever på fordons- och transportprogrammet framöver. Bristen på fordonsmekaniker är också stor.
Transporteleverna, som alltså går sitt andra år på skolan, börjar höstterminen den 20 augusti i år.