Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU
Close
Att jobba som hamnarbetare är ett livsfarligt jobb, i krigets Ukraina, berättar Oleg Grygoriuk i hamn- och sjöfolksfacket MTWTU.
Close
Kriget i Ukraina

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU
Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

Ordföranden i hamn- och sjöfolksfacket, The Marine Transport Workers Trade Union, är förstås ironisk. Han är på resa i Ukraina för att träffa fackliga kollegor och höra hur de har det när Transportarbetaren når honom. Oleg Grygoriuk träffar fortfarande också andra fackförbund ”ute i Europa”, även om resandet försvårats radikalt efter Rysslands invasion.

– Jag hade kontakt med vårt fackliga kontor i Odessa hamn i dag och de hade fått utrymma och ta sig till skyddsrum, säger han.

Under våren har medierna rapporterat om flera dödliga attacker och ryska robotanfall i Odessa. Vid ett av de större dödades minst 20 ukrainare. Civila, poliser, en sjukvårdare och en räddningsarbetare fanns med bland dem, uppgav New York Times.

– Attackernas sker ofta mot hamnen, infrastrukturen drabbas alltid hårdast, lokalt och centralt.

Säkra korridoren försvann

MTWTU har sin bas i Odessa och hamnen i miljonstadens centrum är Ukrainas minsta, men viktigaste av tre vid Svarta havets kust. Pividenniy och Chornomorsk är de andra två. Vid krigsutbrottet 2022 hade facket cirka 85 000 medlemmar, uppskattningsvis 40 000 av dem var ute till havs och jobbade på utländska fartyg.

Majoriteten av landets hamnar stängde för internationell trafik vid invasionen. Men nu ökar containertrafiken igen, trots att Ryssland i juli förra året deklarerade att de drar sig ur det så kallade spannmålsavtalet, berättar Oleg Grygoriuk.

Avtalet tecknades 2022 och gjorde det möjligt för både Ukraina och Ryssland att fortsätta frakta spannmål över Svarta havet, när oron i omvärlden växte för ökade priser och brist på dagligt bröd.

– Den säkra korridoren försvann, så vi och våra partners började kalla den för ukrainska korridoren när trafiken fortsatte.

En riskfylld passage och Internationella Transportarbetarefederationen, ITF, klassar nu frakter och arbete i Svarta havs-området mot hamnarna i Stor-Odessa som krigsliknande operationer i högriskzoner, berättar Oleg Grygoriuk.

Det innebär att sjömän på fraktbåtarna i områdena, där arbetet kan leda till både skador och dödsfall, ska garanteras extra bonus och kompensation för faran. Avtalet, International Bargaining Forum, IBF, har undertecknats av ITF och Arbetsgivarnas internationella organisation, Associations of Employers. Det innebär också att sjömän i vissa särskilt farliga områden ska ha rätt att vägra arbeta. Men ändå kompenseras ekonomiskt och få hemresan betald av arbetsgivaren.

Fackets och arbetsgivarnas organisationer träffas återkommande och förhandlar om vilka områden som ska klassas som högrisk-områden, berättar Oleg Grygoriuk. Han visar statistik på en ökande containertrafik från Ukraina, där spannmål som korn, majs, vete och sojabönor dominerar.

– En del containrar når fram till vår hamn också, bilar och allt slags gods, men företagen är inte så pigga på att gå till Odessa nu.

Försvaret rekryterar hamnarbetare

Riskerna har gjort det svårare att rekrytera anställda till hamnarna.

– Regeringen tar hamnarbetare till försvaret. 50 procent kallas in i armén den andra halvan får stanna kvar. Försvaret skickar listor på vilka män de vill ha.

Det är en kamp, upplever Oleg Grygoriuk.

– Men i den situation vi befinner oss måste vi acceptera det. Några måste försvara landet.

Kanske kan han själv komma att kallas in men inte nu, av medicinska skäl. Han bor i Odessa med sin fru och 12-åriga dotter, som pluggar hårt och är en av de bästa i skolan, berättar han stolt.

I Ukraina finns både statliga och privata hamnbolag och MTWTU:s viktigaste fråga för hamnarbetarna är att förmå privata företag att teckna försäkringar för sina anställda.

– Det är inte lätt, men vi måste förbereda arbetsgivarna på hur de ska hantera situationen om någon arbetare skadas eller dör. Då ska företaget stå för försäkringen, anser vi. Vid angrepp har hamnarbetare svårt att hinna ner från en kran och ta sig till ett skyddsrum. Arbetsgivarna svarar att det inte finns någon sådan produkt, men vi måste slåss för det!

Lägre löner

Hur är det med hamnarbetarnas löner. Får de ut dem i krigstider?

– Ibland får arbetarna ut dem i tid, ibland inte och de är inte lika höga som före invasionen. Det är en utmaning och handlar också om godsmängden. Är den lägre får de mindre betalt.

Samtidigt är det knepigt när hamnarna får mer jobb, någon fungerande personalpool att hämta hamnarbetare från finns inte, beskriver Oleg Grygoriuk.

Striderna gör det också svårt att resa och företräda arbetarna gentemot arbetsgivarna, konstaterar han. Ofta får han vänta och se var fienden och Ukrainas armé rycker fram.

– Hamnen i det krigshärjade Cherson i södra Ukraina fungerar inte och kan betraktas som stängd och hamnen i Mariopol är ockuperad av fienden, säger han.

Ryssland jämnade stora delar av staden med marken och majoriteten av de tidigare 400 000 invånarna har flytt.

Svårt nå förbi rysk propaganda

Hur mår du? Är du trött på kriget?

– Jag är utmattad, utan reservation utmattad, både fysiskt och psykiskt och det är svårt att utföra något fackligt arbete i den här extrema situationen.

Är det något ni önskar er av Svenska Transportarbetareförbundet?

– Vi får stöd och hjälp från facken i både Sverige, Norge och Danmark. Särskilt viktigt är informationsstödet när våra fackliga kollegor i andra länder berättar om vad som händer i Ukraina och när tidningar, som Transportarbetaren, skriver. Vi har svårt att nå ut och förbi den ryska propagandan så där behöver vi stöd från andra hamnarbetare. Också när det gäller att utesluta Ryssland från olika arrangemang.

Ekonomiskt stöd från andra fackförbund har även bidragit till att hamn- och sjöfolket i MTWTU kunnat hjälpa till att packa bland annat hygienartiklar och vinterkläder och transportera ut till armén och människor som tingats fly.

Oftare strömavbrott

Förutom infrastrukturen riktar Ryssland in sig på att slå ut strömförsörjningen.

– Vi har oftare strömavbrott nu, kan vara utan el i tio timmar så ibland kan vi inte laga mat eller ladda mobilerna. Vi får använda generatorer.

På frågan om han är rädd svarar Oleg Grygoriuk:

– Från början var alla rädda och mådde dåligt, vi var inte riktigt förberedda. Nu har vi vant oss och är utmattade, men fokuserade. Vi som land håller ihop och jobbar mot samma mål, att vinna. Det är tufft men det är det enda som gäller. Jag hyser inga tvivel om att vi vinner. Vi måste kicka ut Ryssland från vårt territorium!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.