Hamnarbetare dog i Oxelösund
Hamn. En hamnarbetare hittades avsvimmad på väg ner i lastrummet. Han dog sedan på sjukhus. Olyckan, som inträffade i i Oxelösunds hamn, är inte den första då en hamnarbetare möts av koloxid och förlorar livet.
Mannen var i 20-årsåldern och timanställd i hamnen. Fartyget var Panamaflaggat och lastat med kol.
– Vi har startat utredningen för att förstå vad som har hänt, och för att ändra våra säkerhetsrutiner så att det inte ska hända igen, säger Erik Zetterlund, vd i Oxelösunds hamn.
Han berättar att det tog flera dagar att lossa fartyget. Uppemot tio personer ingick i varje lag, och vid skiftbytet i fredags kväll hittade arbetskamraterna mannen som hade svimmat.
– Han var på väg ner till lastrummet för att köra lastmaskin. Men han hade tagit en väg som inte var öppen och inte heller säkrad. I trappan ner mot lastrummet möttes han av koloxiden, som finns på alla båtar med organiskt material.
Erik Zetterlund vill inte spekulera i varför hamnarbetaren tog en väg som skulle var avstängd. Han avvaktar företagets egen utredning.
Parallellt gör Arbetsmiljöverket sin utredning om olyckan. Även polisen granskar händelsen. Båda kan göra en åtalsanmälan, sedan avgör en åklagare om någon ska åtalas för brott.
– Vår skyddsorganisation med huvudskyddsombudet och de andra skyddsombuden är med i hela processen, säger Erik Zetterlund.
Jyrki Saarinen från Transport är huvudskyddsombud i hamnen.
– Vi undersöker om något har brustit och i så fall vad, säger han. Tillsammans med arbetsgivaren ska vi säkerställa att det inte händer igen.
Senast för tre år sedan berättade Transportarbetaren om en sjöman som kvävdes till döds och tre som skadades allvarligt i lastrummet på ett polskt fartyg i den danska hamnen Hanstholm. Ett par veckor före den händelsen dog tre hamnarbetare i Belgien när de hade lossat koks.