Hamnarbetare positiva till ryska gasrör
Affär blir av. Beskedet blev det som hamnarbetarna hoppats på: Karlshamns hamn ska ta emot och lagra rören som ska bli den omdebatterade gasledningen mellan Ryssland och Tyskland. – Snacket har gått inför kommunens beslut, berättar Lasse Olsson, hamnarbetare och förtroendevald i Transport. Här i hamnen har alla hoppats på ett klartecken för jobbens skull.
Och i tisdags kväll kom beslutet i Karlshamns kommunstyrelse: Hamnen får teckna avtal som går ut på att rören till den ryska gasledningen Nord stream 2 ska lagras i hamnen.
Det betyder att 30 000 rör börjar levereras i höst. Vart och ett är tolv meter långt och väger ungefär 22 ton. De ska lagras bakom taggtråd i kanten av hamnområdet.
Kommunens beslut kom trots invändningar från regeringen. Det föregicks av diskussioner så sent som samma dag.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser fortfarande att projektet påverkar Sveriges försvar negativt. Men han hänvisar, enligt TT, till att skadorna ska minimeras genom ett åtgärdsprogram som ska genomföras av Försvarsmakten, Tullen, Kustbevakningen, Polisen och Säkerhetspolisen i samarbete med Karlshamns kommun.
Nyhetsbyrån frågar Peter Hultqvist om det fanns några lagliga möjligheter för regeringen att stoppa beslutet:
– Vi har en lagstiftning i landet som går ut på att det är det kommunala självstyret som styr de här sakerna. Sen har vi tittat på hur snabbt man eventuellt kan införa en annan typ av lagstiftning och det kräver en process som i det här fallet inte varit praktiskt möjlig, svarar han.
– Nu ska vi titta på lagstiftningen, som jag tycker är för svag, fortsätter Peter Hultqvist.
Samtidigt ska ledningen för Karlshamns hamn se över säkerheten innan den skriver på kontraktet.