Hamnarbetarförbundet i flera rättegångar

Hamn. Fyra rättsprocesser pågår mellan Hamnarbetarförbundet och olika motparter som alla har koppling till Göteborgs containerhamn. Förra året gjorde terminalen sitt svagaste resultat någonsin.

Transports konkurrerande fack, Hamnarbetarförbundet (HF), ligger i fejd med containerhamnen AMP Terminals och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

Det är Transport som har kollektivavtalet i hamnen, liksom i övriga svenska hamnar. HF kräver dock att bland annat få utse en egen förhandlingsorganisation och rätt till facklig tid. Konflikten har de senaste åren yttrat sig i punktstrejk, blockad och lockout.

Hamnen har förlorat trafik och sagt upp hamnarbetare. I dag meddelade Göteborgs hamn att 2017 blev det svagaste året någonsin på containersidan. Godsvolymerna minskade med 19 procent jämfört med året före.

Just nu pågår fyra olika rättsprocesser som har sin grund i konflikten:

  • I mitten av februari väntas Arbetsdomstolen (AD) komma med dom i en tvist mellan arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och HF. Fackförbundet anklagar arbetsgivarna för att inte ha förhandlat förrän det rikstäckande kollektivavtal med Transport var klart. Förhandlingsvägran är rubriken.
  • Nu på måndag möts HF och APM Terminals i samma domstol. Fackförbundet har stämt arbetsgivaren, och hävdar bland annat att företaget försökt pressa hamnarbetarna att skriva under fredspliktsavtal genom att hålla inne ordförandens lön. Tre rättegångsdagar är utsatta.
  • Veckan därpå startar ytterligare en tredagarsrättegång i AD. Den här gången har Sveriges Hamnar stämt 25 medlemmar i HF. De anklagas för att ha lagt ner arbetet under en dag, och krävs på skadestånd för olovlig stridsåtgärd.
  • Och så sent som häromdagen stämde Hamnarbetarförbundet APM Terminals som en följd av massuppsägningarna i containerhamnen förra året. Enligt facket har fem av de uppsagda hamnarbetarna fått för kort uppsägningstid.

– Sedan är det mycket möjligt att det blir fler processer om de uppsägningarna, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet. Det kan handla om brott mot företrädesrätten när uppsagda inte har fått jobb i hamnen igen via bemanningsföretag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Efter att kollektivavtalet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknades förra året har stridsåtgärderna upphört. Men konflikten i Göteborgs hamn lever vidare. Senaste bataljen utspelar sig i Arbetsdomstolen.

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.