Hamnarbetarförbundet i flera rättegångar
Hamn. Fyra rättsprocesser pågår mellan Hamnarbetarförbundet och olika motparter som alla har koppling till Göteborgs containerhamn. Förra året gjorde terminalen sitt svagaste resultat någonsin.
Transports konkurrerande fack, Hamnarbetarförbundet (HF), ligger i fejd med containerhamnen AMP Terminals och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.
Det är Transport som har kollektivavtalet i hamnen, liksom i övriga svenska hamnar. HF kräver dock att bland annat få utse en egen förhandlingsorganisation och rätt till facklig tid. Konflikten har de senaste åren yttrat sig i punktstrejk, blockad och lockout.
Hamnen har förlorat trafik och sagt upp hamnarbetare. I dag meddelade Göteborgs hamn att 2017 blev det svagaste året någonsin på containersidan. Godsvolymerna minskade med 19 procent jämfört med året före.
Just nu pågår fyra olika rättsprocesser som har sin grund i konflikten:
- I mitten av februari väntas Arbetsdomstolen (AD) komma med dom i en tvist mellan arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och HF. Fackförbundet anklagar arbetsgivarna för att inte ha förhandlat förrän det rikstäckande kollektivavtal med Transport var klart. Förhandlingsvägran är rubriken.
- Nu på måndag möts HF och APM Terminals i samma domstol. Fackförbundet har stämt arbetsgivaren, och hävdar bland annat att företaget försökt pressa hamnarbetarna att skriva under fredspliktsavtal genom att hålla inne ordförandens lön. Tre rättegångsdagar är utsatta.
- Veckan därpå startar ytterligare en tredagarsrättegång i AD. Den här gången har Sveriges Hamnar stämt 25 medlemmar i HF. De anklagas för att ha lagt ner arbetet under en dag, och krävs på skadestånd för olovlig stridsåtgärd.
- Och så sent som häromdagen stämde Hamnarbetarförbundet APM Terminals som en följd av massuppsägningarna i containerhamnen förra året. Enligt facket har fem av de uppsagda hamnarbetarna fått för kort uppsägningstid.
– Sedan är det mycket möjligt att det blir fler processer om de uppsägningarna, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet. Det kan handla om brott mot företrädesrätten när uppsagda inte har fått jobb i hamnen igen via bemanningsföretag.