Hamnarbetarförbundet inleder ny rond mot arbetsgivarna
Hamn. Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet (HF), sitter under onsdagen öga mot öga mot arbetsgivarna i Sveriges Hamnar. I ett pressutskick hävdar HF att man vill teckna ett eget kollektivavtal med arbetsgivarparten.
I pressmeddelandet slår HF på stora trumman. På grund av påstådda brister i arbetsmiljöarbetet har förbundet skickat över en förhandlingsbegäran till Sveriges Hamnar. Kravet är att få teckna ett eget centralt avtal.
HF förtydligar att den tänkta överenskommelsen ska vara exakt likalydande som Transports treåriga hamn- och stuveriavtal. Utom på tre punkter där HF vill ha ändringar.
Det handlar bland annat om att stärka rättigheterna för de behovsanställda och att få in en skrivning som förbjuder hamnbolagen att hyra in personal, om det finns annan personal med återanställningsrätt.
Sveriges Hamnar har kontrat med ett eget uttalande. I det sägs att HF redan blivit erbjudna avtal – två gånger. Och då sagt nej. Sveriges Hamnar påpekar också att arbetsgivarna redan har ett kollektivavtal som omfattar samtliga hamnarbetare i Sverige. Med Transport.
Det avtalsförslag som HF än så länge sagt nej till är sannolikt ett så kallat hängavtal på Transports avtal. Nu vill man i stället ha eget exakt likadant som Transports.
HF har i och för sig begärt tre tillägg, men de lanseras som förslag – inte absoluta krav.
Vad är det för skillnad mellan ett hängavtal eller ett eget avtal, som är en exakt blåkopia av konkurrentfackets redan tecknade avtal?
Transportarbetaren har talat med arbetsrättsjurister som i det känsliga läge som råder inte vill låta sig intervjuas. Men ett par punkter framskymtar:
- Skulle HF teckna ett hängavtal får förbundet flera de fackliga rättigheter man slåss för, men det är Transport som förhandlar om villkoren när det är dags att förnya avtalet.
- Om det finns ett hängavtal och det uppstår tvist mellan HF och ett hamnbolag kan frågan drivas till Arbetsdomstolen (AD). Men då blir det ändå Transport och Sveriges Hamnar som krigar om tolkningen av avtalet.
- Om HF skulle få ett eget centralt avtal, mer eller mindre likalydande, så blir det ändå svårt att tillämpa avtalet på arbetsplatserna. Risken är stor att Transport, eller arbetsgivarna, går till AD. Som kommer att hävda principen att först tecknade avtal gäller. Alltså Transports.
- Med två olika centrala avtal och två fackliga motparter finns förstås risken att samma avtalsparagrafer tolkas olika, något som knappast gynnar stuveriarbetarkåren i stort. Fast å andra sidan påpekar en jurist att om man kopierar avtalsbestämmelser så kopierar man också tidigare tolkningar av dem.
Transportarbetaren har sökt Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund. Han meddelar på telefonsvararen att han sitter i möte hela onsdagen.