Hamnarbetarförbundet inleder ny rond mot arbetsgivarna

Hamn. Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet (HF), sitter under onsdagen öga mot öga mot arbetsgivarna i Sveriges Hamnar. I ett pressutskick hävdar HF att man vill teckna ett eget kollektivavtal med arbetsgivarparten.

I pressmeddelandet slår HF på stora trumman. På grund av påstådda brister i arbetsmiljöarbetet har förbundet skickat över en förhandlingsbegäran till Sveriges Hamnar. Kravet är att få teckna ett eget centralt avtal.

HF förtydligar att den tänkta överenskommelsen ska vara exakt likalydande som Transports treåriga hamn- och stuveriavtal. Utom på tre punkter där HF vill ha ändringar.

Det handlar bland annat om att stärka rättigheterna för de behovsanställda och att få in en skrivning som förbjuder hamnbolagen att hyra in personal, om det finns annan personal med återanställningsrätt.

Sveriges Hamnar har kontrat med ett eget uttalande. I det sägs att HF redan blivit erbjudna avtal – två gånger. Och då sagt nej. Sveriges Hamnar påpekar också att arbetsgivarna redan har ett kollektivavtal som omfattar samtliga hamnarbetare i Sverige. Med Transport.

Det avtalsförslag som HF än så länge sagt nej till är sannolikt ett så kallat hängavtal på Transports avtal. Nu vill man i stället ha eget exakt likadant som Transports.

HF har i och för sig begärt tre tillägg, men de lanseras som förslag – inte absoluta krav.

Vad är det för skillnad mellan ett hängavtal eller ett eget avtal, som är en exakt blåkopia av konkurrentfackets redan tecknade avtal?

Transportarbetaren har talat med arbetsrättsjurister som i det känsliga läge som råder inte vill låta sig intervjuas. Men ett par punkter framskymtar:

  • Skulle HF teckna ett hängavtal får förbundet flera de fackliga rättigheter man slåss för, men det är Transport som förhandlar om villkoren när det är dags att förnya avtalet.
  • Om det finns ett hängavtal och det uppstår tvist mellan HF och ett hamnbolag kan frågan drivas till Arbetsdomstolen (AD). Men då blir det ändå Transport och Sveriges Hamnar som krigar om tolkningen av avtalet.
  • Om HF skulle få ett eget centralt avtal, mer eller mindre likalydande, så blir det ändå svårt att tillämpa avtalet på arbetsplatserna. Risken är stor att Transport, eller arbetsgivarna, går till AD. Som kommer att hävda principen att först tecknade avtal gäller. Alltså Transports.
  • Med två olika centrala avtal och två fackliga motparter finns förstås risken att samma avtalsparagrafer tolkas olika, något som knappast gynnar stuveriarbetarkåren i stort. Fast å andra sidan påpekar en jurist att om man kopierar avtalsbestämmelser så kopierar man också tidigare tolkningar av dem.

Transportarbetaren har sökt Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund. Han meddelar på telefonsvararen att han sitter i möte hela onsdagen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.